Centralna grapa v Begunjščici

Kdaj pa kdaj je treba iti za trening v hribe tudi v slabem vremenu. Begunjščica po Centralni grapi je zame vsako leto standardna tura s katero ocenim snežne razmere.

capture2.JPGGPS sled ture

Vedel sem da bo tokrat snega malo. Nisem pa si mislil da ga skorajda ne bo. Spodnji del poti iz Ljubelja na Zelenico je povsem kopen. Višje pa se je ves preostali sneg spremenil v plundro. Take razmere so ponavadi v hribih junija. Upal sem da bo vsaj višje na meliščih več snega. Njihova izrazito severna lega bi jih morala obvarovati pred odjugo.

Centralna 06012015 (47)Centralna grapa

Pa sem že kmalu videl da je Šentanski plaz kopen. Na melišču pod Centralno grapo je bilo spodaj še nekaj snega. Višje, pa sem več kot pol melišča hodil po kopnem. Pod  vstopom v Centralno grapo je bilo ravno še toliko snega, da se ni več prediralo do tal. Sneg je bil povsod zelo južen in gnil.

Centralna 06012015 (55)Nad skokom

V spodnjem delu Centralno grapo zapira kratek skalni skok. Ker je bil sneg gnil, sem moral čez potulati. Brez derez ni šlo. Nad skokom je bila potem nekaj časa luštna pikarija. Poti izstopu grape je bilo snega spet tako malo, da je bilo spet nekaj hoje po grušču, travah in mahu.

Centralna 06012015 (67).JPG

Centralna 06012015 (75)

Na vrhu Begunjščica pa me nista pričakala samo gosta megla in pa močan veter, kar sem vse pričakoval, ampak je tudi deževalo. Kar težko verjamem da sredi zime, nad 2000 metri lahko dežuje! V tej poletni zimi je očitno vse mogoče. Razmišljal sem že da bi si nabavil turne smuči. Ampak če ni snega ni vidiku, za to potem ni nobenega smisla.

IMG_0086

Centralna 06012015 (84)Veliki vrh Begunjščice

Za sestop sem izbral Smokuški plaz. To iz razloga, ker je Šentanski plaz zoprno melišče za hojo v kopnem. Zaradi zelo goste megle sem vstopno grapo v Smokuški plaz vdel na pol na slepo. Snega je bilo v “Smokučarju” dovolj, kar mi je omogočali hiter in udoben sestop. Zgornji del plazu bi se dalo celo odsmučati. Vendar se je debelina snega hitro manjšala. Ko sem se spustil na prečno markirano pot iz Robleka proti Zelenici, je bilo snega le še za vzorec. Po tej poti sem potem tudi sestopil na Zelenico.

Centralna 06012015 (92)V megli Smokuškega plazu

Centralna 06012015 (119)Gnil sneg na Zelenici

Na koncu je bilo vreme na turi lepše kot sem pričakoval. Močneje je začelo deževati šele ko sem že sestopal s Zelenice. Če se bo tako toplo vreme še nadaljevalo, bo ves sneg pobralo, že pred naslednjim koncem tedna.

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.