Slovenski geološki kongres, Ankaran 2014

Že res da trenutno študiram na univerzi Sabanci v Turčiji. Vendar sem se za nekaj dni vrnil domov v Slovenijo, z namenom udeležbe na 4. Slovenskem geološkem kongresu v Ankaranu. Vse skupaj se mi je zelo dobro izšlo, saj so ravno v tem času počitnice v Turčiji, poleg njih pa v Istanbulu divjajo nemiri, ki sem se jim na ta način izognil.

gfd (3) - kopija (1024 x 768)Vrstični elektronski mikroskop z Usmerjenim ionskim curkom (Focused Ion Beam) na Institutu “Jožef Stefan”

Kongres je potekal v organizaciji Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Tekom kongresa se je zvrstilo okrog 90 različnih predavanj in 60 predstavitev znanstvenih posterjev. Sam sem skupaj s sodelavci nastopil tako s predavanjem, kot tudi v posterski sekciji. Na svojem predavanju sem prvič predstavil rezultate raziskav Meteorita Jezersko slovenski znanstveni javnosti. To je v resnici kar malo čudno glede na to da smo širši javnosti meteorit predstavili že skorajda pred letom dni. Ampak kongres je pač samo enkrat na štiri leta. Več o tem meteoritu sem že pisal tule: https://bojanambrozic.wordpress.com/2013/12/02/meteorit-jezersko-nov-slovenski-meteorit/

Meteorit Jezersko, ki smo ga na kongresu prvič predstavili slovenski znanstveni javnosti

Precej bolj zanimiva, kot meteoriti, je bila naša druga tema – in sicer Uporaba tehnike fokusiranega ionskega curka (FIB) v geologiji. Gre za en zelo poseben vrstični elektronski mikroskop, ki poleg opazovanja vzorca omogoča tudi jedkanje vzorca in izdelavo zelo majhnih reči iz platine oz. iz zlata. Zelo majhno tukaj pomeni na nano in mikro nivoju – torej z ločljivostjo nekaj 100 atomskih plasti. Če poenostavim je ta mikroskop neke vrste 3-D printer in CNC naprava v enem. Tak mikroskop imamo od leta 2012 tudi na Institutu “Jožef Stefan”.

 

Primer kompleksnosti oblik, ki jih lahko izdelamo s FIB-om iz literature. Oba lika na sliki sta velika okrog 10 mikronov oz. eno desetinko debelino človeškega lasu. 

Z njim je mogoče izdelati praktično karkoli, ampak res karkoli, samo pod pogojem da je to majhno. Tako so s tem mikroskopom (ljudje s preveč časa) izdelali že najmanjšo maketo Stonehengea, snežaka, najmanjši obraz predsednika Obame, itd. Sam pa sem za to posebno priložnost izrisal najmanjši logo Slovenskega geološkega kongresa.

Predstavitev delovanja FIB-a

Primer izdelave miniaturnega zobnika s FIB-om (Vir: Advanced Energy Consortium)

To je vseskupaj bolj za šalo oz. za demonstracijo zmogljivosti same naprave. V resnici se mikroskop uporablja za izdelavo številnih zelo uporabnih reči. Tako se z njim izdeluje številne zelo majhne strojne elemente, miniaturna elektronska vezja ter celo mikroskopsko majhne elektromotorje. Mi na Institutu “Jožef Stefan” pa z njim med drugim izdelujemo vzorce za opazovanje z visoko ločljivo presevno elektronsko mikroskopijo – s katero lahko vzorce z lahko opazujemo na atomski ravni. Poleg tega je mikroskop opremljen tudi z mikromanipulatorjem s katerim lahko vzorce “zagrabimo” in jih po potrebi premaknemo na neko drugo mesto. Na ta način lahko npr. sestavljamo skupaj različne mikroskopsko majhne sestavne dele.

MicroReactor_after1year_019 (1024 x 822)Daleč najmanjši logo Slovenskega geološkega kongresa – velik je manj kot polovica debeline človeškega lasu

14042014_004 (1024 x 735)Uporaba FIB-a za izdelavo vzorcev za opazovanje s transmisijskim elektronskim mikroskopom

meteorit temOpazovanje atomskih ravnin v zrnu olivina v meteoritu Jezersko  z uporabo visokoločljivega presevnega elektronskega mikroskopa. Vzorec je bil pripravljen s FIb-om. Povečava je približno 5000000 x (pet milijonkratna).

Poleg tega smo bili mi prvi v Sloveniji, ki smo tak mikroskop uporabili za uporabo v geologiji (raziskavah že prej omenjenih meteoritov). In tako je bil naš glavni cilj na kongresu kolegom geologom ponuditi rešitve njihovih prej morda povsem nerešljivih znanstvenih problemov z uporabo našega “supermikroskopa”. Namreč ta tehnika je tako zelo nova, da je nepoznana celo v znanstvenih krogih.  Še sam, ko sem pred letom dni prvič slišal za to vrsto mikroskopije, sem iz navdušenja zaklical: “To je znanstvena fantastika!” Ne, ni več! To je sedaj realnost, ki jo imamo na IJS in je na voljo za uporabo tudi v geoloških znanostih.

CAM02822 (768 x 1024)

Na kongresu skupaj s svojim posterjem

  • Za svoje predavanje z naslovom Primerjalna karakterizacija meteoritov Jesenice in Jezersko  sem na koncu dobil nagrado za najboljši študentski prispevek.

DSC_2701_cr_crUdeleženci Slovenskega geološkega kongresa (Foto: Matej Fister, Oddelek za geologijo, NTF)

CAM02788 (1024 x 768)Kongres je potekal v prijetnem okolju na Slovenski obali. Na sliki Strunjanski klif.

Hvala organizatorjem za dobro organizacijo kongresa in pa lep geološki pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.