42. MINFOS 2014

10 in 11. maja so v Tržiču potekali že 42. Mednarodni dnevi mineralov, fosilov in okolja (MINFOS) v Tržiču. Gre za sejem na katerem se vsako leto srečajo slovenski in tuji razstavljavci fosilov in mineralov. Še bolj pomembno pa je da vsako leto na sejmu prostor najdejo tudi strokovni razstavljavci, ki želijo geologijo na poljuden način predstaviti širši množici.

IMG_9706 (768 x 1024) Meteorit Jezersko  (Foto: Davorin Založnik)

IMG_0019 (1024 x 763)Naša razstava o meteoritu Jezersko

Med strokovne razstavljavce smo letos sodili tudi mi (dr. Miha Jeršek, dr. Miloš Miler, Bojan Ambrožič, prof. dr. Breda Mirtič, doc. dr. Mateja Gosar, in doc. dr. Sašo Šturm) – z razstavo o meteoritu Jezersko. Na naši razstavi je bilo mogoče videti verodostojne replike treh slovenskih meteoritov (Avče, Jesenice in Jezersko). Razstavljen pa je bil tudi originalni meteorit Jezersko. Razstava se sicer 19. junija sicer seli na Jezersko, v bližino mesta, kjer je bil meteorit najden. Že sedaj vabljeni!

IMG_0023 (1024 x 768)Razstava o jamskem medvedu z Mokriške jame

Strokovni razstavljavci s svojimi delavnicami so bili še Oddelek za Geologijo Naravoslovnotehniške fakultete, Prirodoslovni muzej Slovenije s zbirkami fosilov in zgodbo od zadnjem vulkanu na slovenskem ozemlju ter geološki krožki OŠ Lipnica in Tržič.

IMG_0014 (1024 x 768)Kolegi s faksa

Seveda so še vedno močno prevladovali prodajni razstavljavci. Ti me sploh ne motijo, saj je pri nekaterih mogoče videti res muzejsko lepe fosile in minerale. Ne morem pa se zadržati pri tistih, ki dobesedno prodajajo meglo. Tako  je med drugim nekdo ravno nasproti naše razstave s pravim meteoritom prodajal “zvezdni prah”.

IMG_0057 (1024 x 768)

IMG_0041 (1024 x 768)Razstavni prostor v Dvorani Tržiških olimpijcev

IMG_0048 (1024 x 768)

Ni pa nobeno presenečanje da MINFOS že vrsto let poteka Tržiču, saj je bližnja Dovžanova soteska prava zakladnica geoloških zanimivosti.

Lep geološki pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.