Plezalni center Ljubljana

Ni veliko mojih zgodb s področja športnega plezanja. Vendar v zadnjem času se me je (na srečo) športno plezanje spet nekoliko bolj prijelo. Pred kratkim je v Ljubljani, v Štepanjskem naselju, zrasel popolnoma nov in sodoben Plezalni center Ljubljana. Izredno slabo vreme, ki je ta vikend zagodlo Alpam, pa je bil pravi povod za obisk.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????

Velika plezalna dvorana

Vedeli smo da podobno razmišljajo tudi številni drugi plezalci in da zato zna biti gneča. Zato smo bili pred vhodom plezalnega centra že takoj ob odprtju, pa smo vseeno morali kar nekaj časa čakati da smo sploh dobili dovoljenje za vstop. Potem pa ko so bili papirji urejeni, nas je pričakal plezalni raj. Plezališče sestavljajo Velika plezalna dvorana (višina 17 m, 115 smeri), Mala plezalna dvorana (višina 11 m, 49 smeri), Dvorana za balvansko plezanje in Ogrevalna dvorana.

IMGP6310 - Kopija IMGP6260 - Kopija

Mala plezalna dvorana (levo)

Po moji oceni nas je danes v plezalnem centru plezalo več kot 100 plezalcev. Vseeno pa vsaj midva s Petrom zaradi tega nisva imela nobenih problemov. Niti enkrat se nama ni pripetilo (pa sva plezala cel dan) da bi morala čakati na kakšno prosto smer. Smeri je preprosto toliko (da vsaj ko si tu prvič) komaj izbereš kaj boš šel plezat. Veliko plezalno dvorano krasi tudi steber, ki znatno poveča površino plezalnih površin.

IMGP6286 - KopijaDvorana za balvansko plezanje

Všeč mi je tudi to da je na voljo precejšnjo število lažjih smeri. Do sedaj me je v plezališčih ravno to motilo da lažjih smeri (od 6a) skorajda ni. Zato sem prepogosto obupal še preden sem začel uživati, saj enostavno ni bilo smeri, kjer bi se lahko učil plezanja. V tem plezalnem centru pa se lahko naplezamo tudi tisti, ki šele nabiramo plezalno moč, tehniko in vzdržljivost.

IMGP6275 - Kopija

Posebnost Male plezalne dvorane, je poleg manjše “boulderce” tudi stena oz. okno iz pleksi stekla po kateri se pleza z lepim razgledom v Veliko dvorano. Na koncu pa sva se s Petrom dokončno še navila na oprimkih v Dvorani za balvansko plezanje. Tudi tu plezalnih problemov zlepa ne zmanjka. Pogrešal sem edinole mehkejše blazine za pristanek.

IMGP6271 - Kopija IMGP6258 - Kopija

Če pa slučajno kakšna punca išče plezalnega partnerja, pa se z veseljem javim. 🙂 Sicer pa čestitke vsem udeleženim partnerjem za ta res lep športni objekt in upam da se vam investicija čim prej povrne.

Lep plezalni pozdrav,

Bojan Ambrožič

4 comments

  • Žal imajo dokaj čudno postavljene smeri, večinoma z nerealnimi ocenami, lahke smeri s pretežkimi vstopi, ponekod manjkajo sidrišča, garderba je brez maric!?, itd. Škoda da je tako malo prostora namenjenega glavni dvorani.

    Všeč mi je

  • Se strinjam z Maretom, ocene so dostikrat nerealne, kar moti predvsem nas začetnike. Sicer je na umetnih fino, da lahko kadarkoli potegneš štrik ven, ampak vseeno.

    Smeri bojo morali (in jih načrtujejo) popravljati – če jih že niso začeli.

    Malo me moti tudi odnos. Eden od lastnikov je na dan mojega obiska (ne vem kako je drugače) kar fino težil obiskovalcem, enim še preden je videl kako plezajo in varujejo. Po drugi strani je bila pa taka gužva, da smo si praktično skakali po glavi in se spuščali eden po drugem, morali v smereh čakati (ker se križajo),… Sploh s to gužvo so se mi fino zamerili, ker sem dobila občutek, da je bolj pomemben denar od vstopnic kot pa varnost.

    Se pa popravljajo in sprejemajo kritike. Pa razen teženja lastnika (verjetno posledica prevelikega števila obiskovalcev) so iber prijazni! Upam, da je bila tista praznična gužva zgolj izjema. Pridem pa sigurno še kdaj 🙂

    Všeč mi je

  • Dajmo malce pozitivno gledat na stvari.
    Moja izkušnja je dobra. Okej, kašna smer je narobe ocenjena. Če te kje preveč navije, se spustiš in plezaš drugo. No biggie. Ocene so pa itak povsod dokaj subjekivna zadeva. Smeri so zanimive, kolikor je v dvorani to pač možno. Prostor je urejen. Osebje (receptor?) je ok.
    Sidrišče je bilo nad vsako smerjo, v kateri sem plezal. Tako da ne vem, o čem govoriš.

    Projekt je treba hvalit in se ne ozirat na malenskosti. Doslej si v mokrem lahko plezal samo v tistih malih boldercah. Tudi če je malce več ljudi, rajši nekaj minut počakam na smer, kot da sploh ne plezam.

    Všeč mi je

  • Jaz sem tudi za pozitivnost! 🙂 Sem bila že večkrat, ponavadi je kar polno (ker pridem v takem času, ko imajo poleg mene očitno čas tudi drugi), ampak nikoli res moteče. Smeri so zanimive, kakšen vstop tudi mene zmoti, pa potem seveda ugotovim, da je problem posledica mojega neznanja. Osebje centra je prisotno v dvorani in kdo komu kaj pokaže in pove (glede varovanja, tudi glede plezanja, vstopa v smer), ampak mislim, da če nimaš ravno prevelikega ega, da je to samo plus, saj se mimogrede še kaj naučiš 🙂 Poleg tega je treba vedeti, da je osebje centra odgovorno za varnost v centru in ravno v dnevih in urah, ko je res polno, sta spoštovanje reda in toleranca do ostalih obiskovalcev še pomembnejša. Kakšne neprijaznosti pa še nisem doživela in hujšega problema kot malo čakanja na vstopu tudi ne.

    Všeč mi je

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.