Vabilo na PRVI TEDEN ASTRONOMIJE / PREDSTAVITEV NOVEGA SLOVENSKEGA METEORITA

Pozdravljeni prijatelji astronomije in vsi ljubitelji nočnega neba. Sporočam vam da se nam obeta res izjemno zanimiv zaključek leta. V tem času bo mogoče na nebu opazovati kar pet svetlih kometov (C/2012 SI ISON, 2P/Encke, 2011 R1 Lovejoy, 145P/Brewington in 2012 X1 LINEAR). Med njimi pa ima komet ISON potencial da postane celo najsvetlejši komet v zadnjem stoletju! In prav zato bo v Prirodoslovnem muzeju Slovenije med 2. 12. in 8. 12. 2013 potekal 1. Teden astronomije.

26. Drugi kos meteorita s Planskega vrha je našel Danijel Repe in ima maso 970 gramov. Foto Miha Jeršek - KopijaKos meteorita Jesenica, ki ga je našel Danijel Repe (Foto: Miha Jeršek)

V okviru prireditve bodo potekala javna astronomska opazovanja kometa ISON, tematska predavanja o kometih in meteoritih. Spored astronomskih opazovanj bo objavljen na Spikini spletni strani in bo predvsem odvisen do vremena. Vseeno pa vam niti v slabem vremenu ne uide opazovanje nočnega neba, saj bo v teku prireditve v stavbi Prirodoslovnega muzeja postavljen planetarij.

Glavna tema prireditve pa bo predstavitev novega slovenskega meteorita, ki ga s kolegi raziskujemo že skorajda leto dni. Skrivnosti novega meteorita vam bomo prvič razkril na novinarski konferenci 2. 12. 2013 ob 12. uri. Podrobnejše predavanje o meteoritu pa bom vodil 4. 12. 2013 ob 18.40 uri. Vabljeni!  To pa je le kratek oris tistega kar se bo dogajalo na Tednu astronomije. Podrobnejši spored dogajanja si lahko ogledate spodaj ali pa si ga prenesete s teh povezav:

  • PS: Vsa predavanja so brezplačna

KORISTNE POVEZAVE:

letak-1

letak-2

Če imate kakšno vprašanje v povezavi s prireditvijo mi lahko tudi pišete:

Lep astrogeološki pozdrav,

Bojan Ambrožič

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.