Begunjščica – Centralna grapa, 31. 10. 2012

Letos se je zima začela že zelo zgodaj. Ne spomnim se da bi kdaj v zadnjih letih padlo toliko snega že v oktobru. Poleg tega so spet počitnice. Torej razmere kot nalašč za obisk hribov. Odločil sem se da grem pogledat kakšne so razmere v Centralni grapi Begunjščice.

Trije Možje (Na Možeh)

Začel sem kot po navadi na Ljubelju. Pričakoval sem da bo že zjutraj gneča. A, sem naletel skorajda na prazno parkirišče. Snega je že na Ljubelju okrog 30 cm – tako da se že tu predira skorajda do kolen. Gaz do Zelenice pa je bila seveda že zdavnaj narejena. Zato sem ji le počasi sledil navkreber. Vreme je bilo zgodaj zjutraj še odlično. Vseeno pa so najvišji vrhovi počasi izginjali v megli.

Šentanski plaz – snega je v resnici precej več kot zgleda na prvi pogleda

Tik pred Zelenico sem zavil na melišče proti Centralni grapi. Gaz je bil na začetku speljana. Potem pa se je nenadoma končala. Verjetno nekdo ni več videl smisla v gaženju snega do kolen in še čez. Meni pa je gaženje predstavljalo dober trening. Pomaknil pa sem se nekoliko proti sredini melišča, kjer je bil sneg nekoliko spihan in se mi ni tako globo vdiralo v sneg. Ne glede na vložen napor sem napredoval precej počasi.

 

Centralna grapa

Končno sem prispel do Centrale grape. Snega je bilo tu precej manj. Vseeno je prvih 500 m grape lahko prehodnih. Potem pa sem naletel na kakšne 2 m visok skalni skok. Po Centralni grapi sem hodil že večkrat in doslej sem imel vedno srečo da je bila v celoti zalita. Res pa je da je bila na tem mestu, kjer je bil danes skok, vedno najbolj strma. Pod skokom sem se opremil z derezami in dvema cepinoma. Potem pa sem previdno zlezel čez. Na srečo skok ni popolnoma gol, ampak ga (vsaj deloma) prekriva led. Zato so plezalni cepini in dereze dobro grabili.

Na vrhu Begunjščice v megli

Višje se je grapa spet položila in do vrha je bil le še sprehod. Snega sicer tudi tu ni toliko, kot ga je spodaj, a vseeno dovolj. Smučati pa se res verjetno ne bi dalo.  Po prehodih med snegom in skrotjem sem našel lahek prehod na greben in po njem nadaljeval na Veliki vrh Begunjščice. Na grebenu je zelo močno pihalo. Zaradi goste megle pa je bila vidljivost  le okoli 10 m. Torej v visokogorju vladajo povsem zimske razmere in to že oktobra! Upam da v kratkem zapade še več snega.

Majk in drugi tekmovalni turni smučarji pridno trenirajo na Zelenici

Zimska idila na Zelenici

Sestopil sem proti vzhodnem grebenu Begunjščice in udel prehod na Šentanski plaz. Šetnanec je v vršnem delu skorajda povsem kopen. Nižje, kjer se začne glavni plaz, pa je snega spet prek kolen. Nekajkrat pa se mi je predrlo celo do pasu. Vidljivost je bila še vedno praktično nič. Videl sem le dva odtenka bele – eno je bila megla, drugo pa na videz neskončna belina snežne odeje. Šele tik nad Zelenico sem izstopil iz megle. Navzgor po dolini pa je že drla kolona turnih smučarjev. Med drugim tudi naša turnosmučarska reprezentanca.

GPS sled- desna črta kaže smer vzpona po Centralni grapi, leva pa smer sestopa po Šentanskem plazu

GPS profil

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

3 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.