Viševnik, Mali Draški vrh, Veliki Draški vrh, Ablanca in Tosc

Negotovo vremenska napoved je obljubljalo slabo in nevihtno vreme enako tistemu, ki se vleče zadnji teden dni. Zato sem se lotil ture, ki jo je v primeru nenadnega poslabšanja vremena mogoče zelo skrajšati.

Mali Draški vrh in Viševnik nad Jezerci

Začel sem na Rudnem polju, kjer sem izgubljene planince usmeril na pot na Kredarico. Sam pa sem (po dveh dolgih mesecih prisilnega premora) po tekaško napadel klanec ob smučišču Viševnik. Za tem pa sem se po lovski poti Čez Kačji rob povzpel na Viševnik. Neverjetno kako lepa in samotna pot je to, za tako obiskano goro. Vreme pa “šajba”. Idealno za test mojega novega fotoaparata.

S planikami ob poti sem srečeval na skorajda vsakem koraku

Za tem se prek Srenjskega prevala po grapi povzel na Mali Draški vrh. Tu je bil Triglav že kot na dlani. A, počakajte! Kasneje bo prišel še bližje. Previdno sestopim nazaj na Srenjski preval in nadaljujem proti Studorskemu prevalu. Toda, že nedaleč od sedla med Malim in Draškim Vrhom spet sestopim z markirane poti na lovsko stezico po vzhodnem grebenu Velikega Draškega vrha. Gleženj se na tem (za stopanje nerodnem) kraškem terenu spet nekoliko upira. Ampak kaj mi pa more, če ga ignoriram tako da stisnem zobe.

Razgled prek Krme

Na vrhu VDV-ja posnamem panoramo in nekaj minut uživam v popolnem razgledu.  Potem pa se pojavijo prvi kopasti oblaki, ki počasi začnejo sestavljati nevihto. Zato nadaljujem, saj me čaka še lep kos poti. Po lovski poti čez južni greben VDV-ja sestopim na Studorski preval, kjer krenem kar čez na drugi “breg”- na Ablanco. To je bil najkrajši vzpon danes.

Dostava

Sestopim nazaj na Studorski preval in nadaljujem po poti proti Vodnikovem domu. Če sem bil do tu na poti povsem sam, je sedaj povsem drugače. Srečujem skupine za skupinami planincev, ki so namenjena proti Vodnikovem domu in najverjetneje naprej na Triglav. Meni pa niti malo ni do tiste gužve gor. Ga raje občudujem od  daleč.

Ablanca, Veliki Draški vrh in v ozadju Tosc

Pogled s Tosca na bolj znanega in obiskanega soseda čez dolina

Na mestu, kjer se Ablanca začne skrivati za greben Tosca se usmerim na lovsko pot na Tosc. Ta gora ima tik pod vrhom zanimivo uravnavo. Pot se tu skorajda povsem zgubi. Z orientacijo pa vseeno ni težav, saj so možici na vsakih nekaj 10 metrov. Z vrha Tosca pa se odpre verjetno najlepši pogled na Triglav, sploh. Saj je z vrha Tosca le dobre tri kilometre zračne razdalje do vrha Triglava. Imam pa to srečo da so kopasti oblaki že precej razpasli, le še Triglav ostaja povsem nezakrit.

Sestopim čez Studorski preval in Jezerca, še pred nevihto.

Dom Planika pod Triglavom

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.