Stol

Danes se je v moji gorniški "karieri" zgodil prelom. Pred kratkim sem uspešno opravil vozniški izpit in tako sem se lahko prvič čisto sam odpravil v gore. Stol na katerem sem bil že lani poleti sam in dve leti nazaj s Samostojno skupino se mi je zdel idealna varianta.

Ob sedmih odpeljem od doma. Temperatura zraka je bila že takrat nekaj stopinj nad lediščem. Kljub temu vzamem vso zimsko gorniško opremo. Pri jezeru v Završnici je še vse parkirišče prazno. Nobenih "nedeljskih" planincev ni nikjer. Tako tudi ostane. Na celi turi nisem srečal praktično nikogar. Za vzpon na Valvazor uporabim pot čez Smolnik. Ta varianta je daljša in napornejša, ker gre po grebenu, a je zato veliko lepša. Naprej se vzpnem po strmi Žirovniški poti. Ker so se planinci pred mano navzdol dričali je precej ledena in še toliko bolj počasna. Nad Prižnico pa je sneg predelan in trden. Postane mi tudi zelo vroče. Kljub temu da sem že nad 2000 metri sem prisiljen, da zaviham svoje planinske hlače in naredim improvizirane kratke hlače. Res to niso bile temperature, ki bi ustrezale letnemu času oz. prehodu iz zime v pomlad, ampak prej iz pomladi v poletje. Po treh urah hoje sem pri Prešernovi koči. Vreme pa je bilo kot nalašč za poležavanje, da ne rečem sončenje. Niti vetra ni bilo. Nazadnje se odpravim še na vrh Velikega stola. Pobočje je tu skorajda pravokotno na sončne žarke. Sneg postane južen. Do vrha se mi udira do kolen.

Za sestop izberem grapo med Malim in Velikim stolom. Na čevljih se prismučam skorajda do Prižnice. Le zadnjih nekaj metrov se je treba spustiti po melju. Pot od Prižnice navzdol postane zelo nerodna. Led na poti me ovira čisto do Žirovniške planine. Zato se mu izogibam s sekanjem poti po gozdu in po travnikih. Z Valvasorja uberem klasično varianto. Oh kako se prileže, da me v Završnici že čaka avto. Samo preobujem se in v pol ure sem že doma.Smeško

Lep gorniški pozdrav

Bojan Ambrožič

FOTKE NAJDETE V GALERIJI

   http://sc1.sclive.net/13.0.1376.0207/Web/Parts/PhotoAlbum/script/slideshow.swf
Windows Live Spaces


ČASI HOJE:


Jezero v Završnici – Valvasorjev dom preko Smolnika: 59 min
Valvasor – Prižnica: 1 h
Prižnica-Mali Stol (Prešernova koča) : 1 h 5 min
Mali Stol- Veliki Stol: 12 min
Završnica – Veliki Stol (s postanki): 3 h 55 min
Završnica – Veliki Stol (brez postankov): 3 h 14 min
Veliki stol – Prižnica: 34 min
Prižnica – Valvasor: 46 min
Valvasor- Završnica: 43 min
Veliki Stol-Završnica: 2 h 3 min

Skupaj hoje s postanki: 6 h 23 min
Skupaj hoje brez postankov: 5 h 14 min

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.