Komet 17P/Holmes

Danes se je dovolj zjasnilo, da sem si lahko ogledal in celo posnel komet 17P/Holmes. Ta komet je že dolgo poznan, saj ga je odkril Edwin Holmes davnega 6. novembra 1892; torej skorajda točno pred 115 leti. Odkrit pa je zaradi podobnega razloga, zaradi katerega ga omenjam danes. Namreč nenadoma je postal močno svetlejši, svetil je takrat kar s 4. magnitudo.

V noči s 23. na 24. oktober letos se je zgodovina nenadoma ponovila. Komet, ki bi moral biti 17. magnitude oz. več kot 25 000 krat pretemen (torej viden samo z velikimi teleskop), da bi bil viden s prostim očesom, je v nekaj urah postal milijonkrat svetlejši in postal očiten objekt za opazovanje s prostim očesom. Trenutno je 2,9 magnitude, kar pomeni, da je približno tako svetel kot zvezde v asterizmu Velikega voza.

Kaj je povzročilo tako nenadno spremembo sija ni znano. Pravzaprav gre za enega najbolj nenavadnih kometov kar jih je bilo. Najbolj verjetna teorija pravi, da se je komet zaradi porozne strukture sesedel sam vase. Pri tem se je sprostila ogromna količina energije in udarni val prahu, ki trenutno zavzema prostornino enako 70% prostornine Sonca. Premer te ogromne krogle znaša kar 1 milijon kilometrov oz. dva in pol kratno razdaljo med Zemljo in Luno. Poleg tega se s hitrostjo, nekaj kilometrov na sekundo, še naprej širi!

Posledica tega, da na nebu zavzema površino enako polovici Luninega premera. S prostim očesom je viden kot meglena zvezda v trikotniku z Alfo (Mirfakom) in Delto Perzeja. Skozi teleskop je pogled nanj naravnost veličasten. Opazna je svetla koma oz. jedro kometa ter sivkasto področje materiala, ki ga je odneslo s kometa v vesolje. Repa vizualno še ni moč opaziti. Glede na nekatere fotografije pa lahko pričakujemo tudi razvoj repa. Komet bo po mojem mnenju počasi začel bledeti, vendar bo s prostim očesom viden še kak teden

17p holmes
FOTOGALERIJA KOMETA 17P/HOLMES: SPACEWEATHER.COM

One comment

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.