Znanstveni blogi

Znanost je brez dvoma moja strast. Ravno iz tega razloga sem na blogu objavil nekaj poljudno znanstvenih prispevkov, katerih seznam najdete na tej strani. Prispevke o znanosti objavljam tudi na Delovi spletni strani.

  • Analiza potresov Sloveniji. Ta blog podaja odgovore na vprašanja kot: kaj so potresi, kako nastanejo in kako jih raziskujemo. Pojasnjeno je tudi kako dešifriramo seizmograme in iz njih odločimo lokacijo potresa.
  • Kratka geološka zgodovina Slovenije. V prispevku je razložena geološka zgodovina nastanka ozemlja Slovenije. Prikazana pa je tudi osnovna geološka zgradba Slovenije. Ime prispevka je seveda parodija na znamenito Hawkingovo delo Kratka zgodovina časa.
  • Kras je najpomembnejša geomorfološka oblika v Sloveniji. Kaj to sploh  je, kako nastane in kako se razvija je pojasnjeno v prispevku Kras v Sloveniji.
  • GPS in teorija relativnosti.  V blogu je na zelo enostaven in poenostavljen način prikazano delovanje najbolj znanega globalnega navigacijskega sistema GPS.

Sledi seznam prispevkov, ki niso povsem v celoti posvečeni znanosti, pa vendar še vedno v jedru vsebujejo izrazito poučno noto.