Hribi samo še za kriptomilijonarje!?

Začelo se je v Bohinju pred približno petimi leti. Pod pretvezo “umirjanja prometa” so Bohinjci uvedli oderuško visoke parkirnine in kar 15 € cestnine do planine Blato: npr. če želim na Triglav iz Stare Fužine moram plačati 3 €/uro, ob tem pa se ne da plačati za cel dan. Zaradi tega se Bohinju izogibam, bolj kot hudič križa. Upal sem, da se bo “Bohinjski sindrom inkasanstva” ustavil v Bohinju, ki je že tako ali tako svet sam zase. Vendar se ni. Najprej se je razširil na Pokljuko, kamor od uvedbe parkirnine tudi nisem šel več. Potem pa je sindrom iz bolezni prešel v pravo epidemijo. Parkomate sedaj postavljajo dobesedno nonstop in povsod (Ratitovec, Soriška planina, Mojstrana, Velika Planina, Planina Kuhinja, Jasna, Ljubelj, …). Nazadnje je parkiranje postalo plačljivo v Završnici (vir) – prav tako so uvedli 10 € cestnine za cesto proti Valvazorju in Završnici. Sodu pa je izbilo dno, da je od 16. avgusta dalje potrebno plačilo cestnine (kar 10 €!) tudi za dostop v Ravensko Končno na Jezerskem (vir), ki je glavno izhodišče za obisk Kamniško-Savinjskih Alp. Kdor verjame v ekološki vidik pobiranja parkirnin, naj ga samo spomnim, da je direktor TNP-ja naftni trgovec (vir). Letos pozimi, ko je zmanjkalo parkirišč pod Voglom za smučišče, je bilo “ekološko” zopet kar čez noč dovoljeno parkiranje ob cesti ob jezeru – samo zato, da se pobere čim več denarja. Zato je jasno, da je namen pobiranja parkirnin izključno samo polnjenje občinskega proračuna. Izgovor, da obstaja javni promet pa je prav tako neumesten, saj je javni promet v Sloveniji med najslabšimi v Evropi.

Namesto, da bi skupnost in država spodbujala rekreacijo, ki je dokazano zdrava, uvedba nesorazmerno visokih parkirnin še poglablja socialne razlike in sedaj omogoča hribe samo še bogatim. Vsekakor je potrebna takojšna sistemska rešitev, ki bi bo prepovedale takšne oblike oderuškosti. Še preden se je ta norost začela, sem veliko raje kot v naše, hodil v Avstrijske hribe. Odslej bom v Avstrijo zahajal še toliko pogosteje in še z večjim veseljem, ker je dobesedno ceneje in predvsem se vedno vrnem brez občutka, da me je (kot povsod pri nas) nekdo dvakrat okoli prinesel. Problem je tudi v tem, da nekateri gremo v hribe tudi petkrat in več na teden, kar ob tako visokih parkirninah ogromno nanese.

Jaz upam, da se želje občinskih veljakov po “umiritvi prometa” uresničijo do te mere, da ne bo nikogar več. Čez 14 dni bo turistične sezone konec in kaj rado se lahko zgodi, da se občinski pohlep hitro preobrne v občinski finančni pogreb.

21 comments

  • Spoštovani, odlično napisano, res so parkirnine drage, predvsem starejši pa si želimo priti čim bliže izhodišču. Upam, da bodo upoštevali napisano!! Z lepimi pozdravi, Alenka

    Všeč mi je

  • Banda izkoriščevalska! Od mene že ne dobijo eura.Sreča,da je v Sloveniji mnogo krajev kamor pohlep še ni zašel……

    Všeč mi je

  • Pl.Kuhinjo si pozabil, tud tam je zapornica in 10 evrov. v Trenti, Zadnjica 5 evrov preko aplikacije…drugače je še veliko drugih izhodišč, brezplačno parkiranje.

    Všeč mi je

    • Tole se tudi meni vedno bolj gravža. In tudi jaz se Bohinja že lep čas izogibal. Razumem, da je masovno prodiranje pločevine v vse kotičke postalo problem, a tole oderuške pobiranje parkirnin ni poštena rešitev. Predlagam usfanovitev civilne iniciative s ciljem zakonske regulacije tovrstnega inkasantstva. Tudi turistične takse so poletele v nebo. 3,13 Eur/no.č za odraslega je drastično več kot v meni znanih turističnih destinacija v Avstriji ali Italiji. Dovolj!

      Všeč mi je

  • Kakšen je pa predlog rešitve? Upam, da se strinjava vsaj v tem, da parkiranje vse počez in ob robu ali celo na cesti – NI vredu?

    Všeč mi je

  • Hm, v razmislek. Koliko pa ponavadi plačate za bencin, porabljen do izhodišča in nazaj? Pri zdajšnjih cenah je to hitro 20€ ali še več.

    Všeč mi je

  • Mene pa zanima kje v Avstriji se brezplačno parkira, ne plača cestnine za gorsko cesto…
    Plus, zakaj lahko parkirnino pobirajo v Ljubljani že na desetletja… Pozabili pa ste omeniti, da se do planine Blato lahko brezplačno zapeljete z avtobusom.

    Všeč mi je

  • @nejc Ni res, izven sezone ne vozi brezplačen avzobus na pl.Blato, pa vendar je potrebno odštet 15€ na dan.
    Rešitev: sezonska karta po razumni ceni za rezidente RS oz. 30% popust za imetnike planinske izkaznice.
    Lp s

    Všeč mi je

  • Mislim da bi vsak od vas razmišljal drugače če bi bil domačin v enem od naštetih krajev! Mimo hiše se mi vije neskončna kolana, že več kot en mesec mulci ne morjo v Savo ker se zaradi preobremenitvae jezera in čistilne naprave kar peni, čakam v trgovini, na petrolu,v pekarni, kadar gremo na sprehod pobiramo smeti za “turisti” ki mislijo da so kupili vse s tem ko so plačali parkirnino! Živim od turizma ampak še prepoceni je za spoštovanje ki ga izkazuje velika večina! Ampak obostajajo izjeme!

    Všeč mi je

  • @Miha: Drži se svoje parcele, kar je izven tvojega je javna površina oz. lastnina nekoga drugega ki ima drugačno mnenje od tvojega. Tud čez našo kmetijo poteka asfaltna cesta ki jo drugi uporabljajo…kaj naj potem mi rečemo ko še drva ne smeš naložit ne d abi ti kdo prijavil, da so oviral promet in to se nam je že večkrat zgodil.

    Všeč mi je

  • Popolnoma se strinjam z Nejcem….ne neki način je potrebno pričeti tudi nadzorovati število obiskovalcev, ker preveliko število ni le neprijetnost za domačine, tudi same obiskovalce in seveda večja verjetnost raznih nesreč. Za vso to množico je potrebno pospraviti, ceste vzdrževati, parkirišča povečevati. Bi bilo pa super, da bi se to plačevanje nekako poenotilo. Vsi nimamo vseh različnih aplikacij. Imela sem tudi težavo, ko na Ljubelju nisem mogla plačati za dva dni. V razmislek, občasno se usedem na avtobus že v Ljubljani in se peljem na izhodišče. To mi daje možnost sestopa drugje, kot je izhodišče.

    Všeč mi je

  • Ravenska Kočna 10€ – to me je totalno šokiralo, glede na to da sem res veliko na Jezerskem, vsakič se ustavim na Ledinah ali Češki koči in tam pustim nekaj denarja. 10€ je meni absolutno preveč, če že, bom šla od zdaj naprej 1x na sezono, v kočah ne pustim potem nič, glede na to da te že v štartu olupijo. Letos sem bila že 4x na Jezerskem (junij, julij) in vsakič je bil parking normalno poln, še je bilo prostora za avtomobile tudi ob 14. uri popoldan, ko sem se z ture že vrnila. Te ureditve res sploh niso namenjene ureditvi in varstvu narave, ampak samo kasiranje, kot že sam ugotavljaš. Nekak normalen je še ostal Ljubelj, Logarska (če si zgoden, ne plačaš nič). Samo še čakam rampo v Kamniški bistrici in ceno 15€. Voznih redov avtobusov pa sploh ni za komentirati. V Vrata med tednom vozi velik turističen avtobus, srečanje z njim je bogpomagaj, notri pa sedijo 3 turisti.

    Všeč mi je

  • V vaš zapisu pa ne omenjate ljubljanske parkirnina? Aja, ta pa ni oderuška, tako kot ni tist pri UKC na primer. Samo 2,5 € na uro…
    Na Triglav in okoliške planine ni potrebno štartat s planine Blato…lahko greste s Stare Fužine…je pa res, da boste težko parkiral, ker je kljub oderuški parkirnino vse polno. No ja, mogoče bi pa na fužinarsko polje postavili eno veliko, neomejeno parkirišče. In brazplačno parkiranje, da bodo ljudje ob namakanju v jezeru lahko gledali svoj pleh.
    Ne b se pregovarjal z vašimi pavšalnimi navedbami, sploh tista o pionirskem pohodu parkirnine iz Bohinja po celi Sloveniji…nevredno vaših akademakih nazivov…Čeprav se izogibate Bohinja kot hudič križa….dobrodošli v Bohinju..
    Tonyl Makar, Bohinj

    Všeč mi je

  • Bojan Abrožič naslednjič ostanite raje doma ali pojdite v tujino kjer je vse brezplačno in vam ob odhodu nakažejo še 1000 eur da ste pustili vaše smeti pri njih.

    Všeč mi je

  • No 10 EUR za Završnico in Jezersko je res preveč. Banda oderuška. Če že mora biti bi bila fer cena 5 ali 4 EUR, ali kot na Ljubelju kjer je 3 EUR za cel dan. Vprašanje časa je kdaj bo plačljivo do planin pod Košuto, do Pod Storžiča. Apetite imajo tudi v Kranjski gori. Hvala bogu, da je v Vrata in na Vršič državna cesta.
    Mogoče bi bil vmesen predlog za PZS, Komisijo za alpinizem in predstavnike drugih gorskih športov, in nenazadnje Olimpijski komite, da bi registrirani športniki oz. člani imeli brezplačne vstopnice. Kajti mladi fantje, študenti, pa tudi drugi (mislim na gorske tekače, alpiniste, turne smučarje) si res ne morejo privoščiti 3x tedensko po 10 EUR ali več le za parkirnine. Tukaj pa mislim da ima kakšen dr. kot si ti kompetence in znanje, da bi to zlil na papir in poslal predlog v obravnavo.

    Všeč mi je

  • Predvidevam, da se bo / se je obisk v planinskih kočah zaradi uvedbe parkirnine zmanjšal. Mogoče ne sam obisk ampak denar, ki ga obiskovalci pustijo v koči.
    Mogoče gre razmišljanje takole: plačam parkirnino, v nahrbtniku prinesem vse s sabo / v koči ne zapravim nič.

    Zadnjič je bilo parkirišče v Završnici sumljivo prazno – 6 avtomobilov…

    Ne vem od česa pride več prispevkov v občinsko / javno blagajno – parkirnin ali od prometa v kočah…

    Všeč mi je

  • Kakor se bo slišalo morda kruto in privoščjivo, je pa vendarle le res: prav je, da se zaračuna, kajti gorniška dejavnost je dejansko povprečnemu človeku tuja in popolnoma netradicionalna ter je izvirno pravzaprav bila za priviligirance, ki so si to lahko privoščili. Iz luksuza je postala masovni turizem, kar tudi pušča negativne posledice na poteh in naravi. Nikakor tudi ni nepogrešljiva v smislu športa in zdrave telesne aktivnosti, kvečjemu obratno.

    Všeč mi je

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.