Drugi kos meteorita Novo mesto

10. 3. 2020 je bil v predvidenem pasu najden drugi kos meteorita Novo mesto. Njegova masa znaša 469 gramov. Po strukturi je povsem drugačen kot prvi kos, saj gre za brečo. To nakazuje, da je bil meteoroid v vesolju v trkih z drugimi telesi, ki so ga deloma stalila (t.i. impaktna breča). Zaradi spoštovanja anonimnosti najditelja ne bomo razkrili lokacije najdbe. So pa s to najdbo potrjene domneve, da fragmenti meteorita Novo mesto tvorijo t.i. meteoritsko polje (angl. strewn field), ki je dolgo približno 30 km in široko do 3 km. Veselimo se novih najdb.

In English. The second fragment of the Novo mesto meteorite was found. It weighs 469 grams, making it the heaviest fragment yet found. Unlike the first piece it is highly brecciated. No further information regarding circumstances of the find and it’s location will be disclosed.

  • Vse slike, kjer ni navedeno drugače, so mojo avtorsko delo (Credit: Bojan Ambrožič, CO Nanocenter / Institut “Jožef Stefan”) .

13 comments

  • Good luck Slovenia. You have now material for study, You have material to put in museum. Rest of the samples must be lost in the field. This is highly importand to leave all samples in the grass otherwise someone will steal them and sell on ebay. The most stupid law and behavior. Rather revard peoples who will spend time/money for search, You frighten everyone with 10 000€ fine. Good luck, go and search Yourself.

    Všeč mi je

  • Breča. Nikoli si ne bi mislil, da prihaja do cementacije posameznih klastov v “sedimentno” kamnino tudi v vesolju.

    Všeč mi je

  • Odlično!

    Vesel sem vaše nove najdbe. Pred včerajšnjim sem res videl ob Temenici (pred mostom), preden Temenica ponikne tri LJ tablice in kakih 8 ali 9 iskalcev na travniku.

    Jaz pa Å¡e kar videvam luknje v ponjavah s presenetljivo podobnostjo.

    Še enkrat vam pošiljam fotografijo luknje v ponjavi površine cca 100m2, Ki sem jo posnel 7.3.2020 ob pregledu terena na kvadrantu I6 (kraj: Hudo). Naslednji dan sem na področju Golobinjka videl še eno skoraj identično luknjo ravno tako preboj ponjave s katero so pokrite bale sena kar se mi zdi skoraj neverjetno.
    Prilagam vam obe fotografiji ter gps sled z oznako luknje videne 7.3. na Hudem in 8.3. 2020 na Golobinjeku.
    Lastnik ponjave in sena na Golobinjeku je g. Janez Kramar iz Mirne Peči in sem ga že iskal, da ga prosim prosim, da me pokliče ko jih bo odstranjeval. Takoj vam sporočil, če bom kaj našel.

    Če boste pa še kaj raziskovali na področku M.Peči, me prosim pokličite in vam se z veseljem pridružim.

    Lep dan vam želim,
    Željko Iveković

    Všeč mi je

  • Čestitam za najdbo! Če ne bi imel žgalne skorjice, sploh ne bi pomislila, da je to meteorit! Resnično vznemirljiva odkritja, upam, da bomo oba kosa in morda še kakšnega kmalu videli tudi v živo v muzeju. 🙂

    Všeč mi je

  • Ful zanimivo, bravo.
    Nima veze z odkritji, ma me vseeno zanima kako so vse fotografije tvoje avtorsko delo, ce si na nekaterih prikazan ti in ne fotografiras? Si imel stativ?

    Všeč mi je

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.