Iz Doline Triglavskih jezer na Komno

Prvo letošnje pravo poletno vreme sem izkoristil za gorski tek po najlepšem delu Julijskih Alp – Dolini Triglavskih jezer.

Za izhodišče sem izbral Kočo pri izviru Savice. Parkirnine ob osmih zjutraj še niso pobirali. Najprej sem se prek Komarče povzpel do Črnega jezera. Pot je odlično preživela zimo. Naprej proti Dvojnemu jezer pa je pot slabša. Vendar napor hitro poplača razgled na Dvojno jezero, ki je trenutno še kristalno čisto in polno vode, med tem ko je poleti dostikrat le mlakuža. V okolici jezera pa je polno avrikljev in žafranov, ki so povsod drugod že zdavnaj odcveteli.

Sneg se začne 15 min hoje pod Jezerom v Ledvicah. Ledvica je še na pol zaledenela, med tem ko so vsa preostala jezera še povsem pod snegom. Viden sta smaragdna obrisa Zelenega in Rjavega jezera. Najvišje Triglavsko jezero – Jezero pod Vršacem – pa je še povsem pod snegom. Po Dolini Triglavskih jezer sem se vzpel do Zasavske koče na Prehodavcih. Nato pa sem se po snegu posmučal nazaj do Dvojnega jezera. Od tu pa sem odtekel proti Bogatinu in Komni. Po tej poti nisem hodil že vrsto let. Zato mi je bilo to še v poseben užitek. Na koncu pa me je čakal še sestop po mulatjeri do Savice. Nabralo se je 34 km in 1800 višincev.

7 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.