Najboljši YouTube kanali o znanosti

Klasične televizije, kot take že dalj časa ne spremljam več. Veliko raje gledam vsebine, ki me zanimajo na YouTubu. Med njimi pa najraje spremljam kanale o znanosti. V tem blogu bom na kratko predstavil YouToube kanale za katere menim, da bi jim moral slediti vsak navdušenec nad znanostjo. Jaz te kanale gledam skorajda vsak večer po tem, ko pridem utrujen s hribov ali iz tekaških treningov in potrebujem nekaj zabavne in hkrati poučne sprostitve.

Vsauce: 13,3 M sledilcev
Vsauce je kanal, ki ga vodi Ameriški psiholog Micheal Stevens. Gre za kanal o znanosti z največ sledilci (13,3 milijona) in največ ogledov videov (1,6 milijarde). Gre za po mojem mnenju za kanal, ki je najbolj gledljiv, najbolje animiran in ima najboljšega voditelja na YouTubu. Kanal pokriva vse mogoče teme s področja znanosti: fizike, kemije, matematike, psihologije in drugo. Hkrati pa je širok spekter tem njegova edina pomanjkljivost, saj teme niso nujno del poklicne domene avtorja.
https://www.youtube.com/channel/UC6nSFpj9HTCZ5t-N3Rm3-H

MinutePhysics: 4,3 M sledilcev
Ta kanal je primeren za vse tiste, ki bi si želeli enostavne in zelo kratke razlage fizikalnih pojavov predstavljene v obliki hecne risanke. Za podrobnejše razlage si raje oglejte kak drug kanal.
https://www.youtube.com/user/minutephysics

SmarterEveryDay: 6,5 M sledilcev
Ta zelo uspešen kanal vodi ameriški strojni inženir Destin Sendlin. Kanal je od vseh naštetih najbolj tipično “Ameriški”: z veliko “vauu”, “bum-ov”, počasnih posnetkov in skorajšnjega pretiravanja, kot smo ga vajeni iz dokumentarcev na Discoveryu. Vsi videi so (za YouTube standarde) visoko-proračunski in zato pogosto zelo zanimivi.
https://www.youtube.com/user/destinws2

Numberphile: 2,8 M sledilcev
Gre za kanal izključno o matematiki. Snema ga Britanski novinar Brady Haran. Njegovi gosti pa so različni matematiki – nekateri izmed njih so sami po sebi odlični promotorji znanosti (npr. James Grime – kanal Singing Banana in Matt Parker – StandUpMaths). Kanal je zelo poljuden in izjemno zanimiv. Težko razumljivi matematični koncepti so predstavljeni na enostaven način z animacijami in izračuni na (za ta kanal značilnem) rjavem papirju.
https://www.youtube.com/results?search_query=numberphile

The Periodic Table of Videos: 1,1 M sledilcev
Snemalec videov je spet Brady Haran. Zvezda pa je Britanski kemik sir Martyn Poliakoff. Zato je večina videov posnetih na Univerzi v Notthingamu, kjer je Poliakoff zaposlen. V vsakem videu je na zelo zanimiv način predstavljen po en element iz periodnega sistema. Poliakoff je za svoje zasluge k prispevku k promociji kemijskih znanosti leta 2015 od Britanske kraljice Elizabete II prejel viteški red.
https://www.youtube.com/user/periodicvideos

Veritasium: 5,3 M sledilcev
Kanal vodi kanadski filmar Derek Muller. To dokazuje, da se tudi med YouTubarji najdejo profesionalni TV voditelji. Kanal pokriva predvsem fizikalne tematike. Zelo kvaliteten kanal z odličnim voditeljem.
https://www.youtube.com/results?search_query=veritasium

Real Engineering: 1,7 M sledilcev
Kanal za vse tise, ki jih zanima kako delujejo vsakdanje, pa tudi malo manj vsakdanje stvari:
https://www.youtube.com/channel/UCR1IuLEqb6UEA_zQ81kwXfg

Practical Enigneering: 0,9 M sledilcev
Kanal, kjer so z eksperimenti zelo nazorno prikazani resnični inženirski problemi. Voditelj ni najboljši. Vendar so njegovi modeli različnih pojavov zares odlični.
https://www.youtube.com/channel/UCMOqf8ab-42UUQIdVoKwjlQ

Scott Manley: 0,9 M sledilcev
Kanal, ki bi ga moral po mojem mnenju slediti vsak navdušenec nad astronomijo in vesoljem. Avtor, sicer inženir astrofizike – zaposlen v Applu, se v večini videov igra z računalniško igrico Kerbal Space Program. Z njo pa kar se da verodostojno simulira polete resničnih vesoljskih plovil (npr. Falcona Heavy). Hkrati pa zelo strokovno komentira vse pomembnejše aktualne dogodke povezane z astronomijo in vesoljem. Letite varno!
https://www.youtube.com/user/szyzyg

Vintage Space: 0,3 M sledilcev
Kanal o (pol)pretekli vesoljski zgodovini z zelo simpatično voditeljico Amy Shira. V isto kategorijo YT kanalov o vesolju sodi npr. še kanal Everyday Astronaut. Vendar je pri gledanju potrebna previdnost, saj noben od teh dveh avtorjev nima inženirske izobrazbe.
https://www.youtube.com/channel/UCw95T_TgbGHhTml4xZ9yIqg

Mentour Pilot: 0,4 M sledilcev
Za vse navdušence nad letalstvom. Avtor kanala je švedski poklicni pilot Petter Hörnfeldt, ki leti za nizko cenovno letalsko družbo Rynair. Svojega delodajalca v kanalu sicer nikoli ne omeni, ker mu tega pri Ryanairu ne pustijo. Z izjemo te pomanjkljivosti je to zelo zanimiv kanal za vse tiste, ki se navdušujemo nad komercialnim letalstvom.
https://www.youtube.com/channel/UCwpHKudUkP5tNgmMdexB3ow

Captain Joe: 1 M sledilcev
Še en kanal o komercialnem letalstvu. Kanal je zelo podoben kanalu Mentour Pilot, tudi teme se včasih povsem prekrivajo. Mi je pa ta kanal bolj pri srcu, saj je voditelj zelo simpatičen in v svojih videih uporablja več animacij. Voditelj (Joe Do) je sicer kopilot na tovornih letalih Boeing 747 letalske družbe Cargolux.
https://www.youtube.com/channel/UC88tlMjiS7kf8uhPWyBTn_A

Wendover productions: 1,9 M sledilcev
Za konec pa še en kanal, ki ni ravno med najbolj strokovnimi. Je pa precej komičen in ga zato rad gledam. Kanal pokriva širok spekter tem. Dobri pa so videi predvsem o letalstvu. Njegov avtor je le 22-letni Američan Sam Denby – hkrati lastnik še enega zelo uspešnega kanala Half as Interesting. Rad ga gledam predvsem zato, ker mi je zelo všeč njegov tip humorja. Kdor je slučajno kdaj poslušal kakšno moje predavanje, bo mogoče lahko zaznal, da sem si od njega sposodil marsikateri govorniški trik.
https://www.youtube.com/channel/UC9RM-iSvTu1uPJb8X5yp3E

Kaj pa Slovenci? Žal na tem področju močno zaostajamo. Se pa najdejo tudi svetle izjeme – npr. Znanost na cesti.

Znanost sicer ne sodi med najbolj gledane tematike na YouTubu. Tu močno prevladuje glasba, saj med 30 najbolj gledanimi videi na YouTubu, samo dva nista glasbena. Najuspešnejša slovenska YouTubarka je sicer Sara Motezič (SaraBeautyCorner) s skorajda 10 milijoni sledilci. Najuspešnejši YouTubar vseh časov pa je Šved Felix Kjellberg, ki se s svojim svetovno znanim kanalom PewDiePie že približuje 100 milijonim sledilcev, njegovi videi pa imajo že več kot 21 milijard ogledov.

2 comments

 • Živjo,

  tako informativno, koliko časa na dan povprečno konzumiraš tovrstne YT vsebine ?
  Sprašujem, ker opažam pri sebi, da se mi včasih uspe zasuti z naročninami (lahko tudi samo že pri nekaj kanalih) in sploh ne morem več slediti aktualijam.
  Že samo po zapisih na tej spletni strani lahko ocenim, da si precej raznovrstno aktiven, kar gotovo terja precej časa, tak nabor kanalov pa zlahka vzame uro na dan (ne vem sicer kolikšna je frekvenca objavljanja). YT vsebin o športu/gibanju nič ne spremljaš (gorništvo, plezanje, kolo, sneg) ?

  Lp

  Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.