Mrežce

Ker trenutno v visokogorju vlada 4. stopnja nevarnosti proženja plazov, hkrati pa je bila v preteklih dneh snežna meja zelo visoko, nam je bilo danes kar težko izbrati primerno turno-smučarsko turo. Odločili smo se za Mrežce (1965 m), ki veljajo za pred plazovi razmeroma varen vrh.

S turo smo začeli na parkirišču ob cesti, kjer se zavije proti Šport hotelu. Nato pa smo po zasneženi cesti nadaljevali mimo planine Zajavornik do planine Lipanca (1633 m). Prve 4 km smo hodili skoraj čisto po ravnem. Sneg je bil gnil, saj so bile temperature krepko nad ničlo. Oskrbnik Blejske koče nam je povedal, da je še tu gor deloma snežilo, deloma deževalo. Torej je bila prava snežna meja na višini okoli 1700 m.

Od Blejske koče do vrha Mrežc smo se izmenjavali v delanju smučine. Ne samo, da je bilo novega snega zelo veliko. Sneg je bil tudi zelo težak in zato zelo naporen za gaženje. Na naše veselje, pa so se razmere z višino izboljševale. Prav tako smo se uspeli dvigniti nad pokrov megle. Na vrhu Mrežc smo lahko uživali v toplem soncu, brezvetrju ter hrumenju plazov, ki so se skorajda nepretrgoma usipali v Krmo.

Na moje presenečenje je bila smuka do planine Lipance zelo dobra (ne samo zato, ker smo bili prvi). Sneg je bil sicer resda malce težji, kot je pravi pršič, kar je zahteval le nekaj več moči v zavojih. Se pa razmere iz ure v uro slabšajo, ker je znatno pretoplo. Nazaj grede je bila vsa pot od planine Zajavornik do Šport hotela že sama plundra. Če bo še naprej tako toplo, bo ves sneg v dolini pobralo še pred koncem naslednjega tedna.

1 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.