Superluna in miti o Luni

V ponedeljek, 14. 11. 2016, bo polna Luna: in sicer t.i. “superluna”. V resnici je ta pojav precej manj poseben, kot bi si mogoče mislili. Mitov o Luni in njenih vplivih na človeka je toliko, kolikor jih hočete. Težava pa je v tem, da večina od teh ne drži. Res je da ima Luna določen psihološki vpliv na ljudi in živali. Vendar, v nasprotju s splošnim prepričanjem (“v smislu saj je luna tako močna da Luna povzroča plimo”) ne more imeti neposrednega fizičnega vpliva na človeka. V tej objavi vam bom poskušal pojasniti zakaj.

Kot prvo je Luna od Zemlje zelo daleč: v povprečju 384400 km daleč. Za primerjavo večina satelitov v nizki Zemljini orbiti kroži le na razdalji 400 km nad Zemljinim površjem oz. so približno tisočkrat bližje. Gravitacijski vpliv enega telesa na drugo telo se zmanjšuje s kvadratom oddaljenostjo. Ko bo v ponedeljek polna Luna (superluna), bo gravitacijski privlak Lune na povprečnega človeka (izraženo nekoliko napak v kilogramih, ampak vendarle) znašal le 0,1 grama več kot običajno. To je razlika, ki jo ne bi opazila niti Princeska na zrnu graha.

Drži pa da Lunine plimske sile povzročajo, da se oceani na Zemlji vsak dan dvakrat drgnejo z morskim dnom. To drgnjenje povzroča, da se energija izgublja s trenjem. Posledično se iz tega razloga vsako leto povprečna razdaljo med Luno in Zemljo poveča za 38 mm. Hkrati pa se upočasnjuje tudi hitrost rotacije Zemlje okrog svoje osi. Zato se vsako leto dan na Zemlji podaljša za 0,00002 sekunde. Morda se to ne sliši veliko. Vendar so znanstveniki iz prirastnic fosilnih koral ugotovili, da je bil v devonu (pred 400 milijoni leti) dan dolg le 21 ur.

vnvbbnnm
Polna Luna kot je videti nizko nad obzorjem (Sliki sem posnel leta 2009)

Sedaj pa pojasnilo zakaj in kako sploh superluna. Ker Lunina orbita ni krožna, ampak rahlo eliptična, se Luna na približno vsaka dva tedna znajde na točki v orbiti okrog Zemlje, ko je najdlje od Zemlje (t.i. apogej) oz. najbližje Zemlji (perigej). V ponedeljek, 14. novembra, bo “polna luna” in ravno takrat bo Luna slučajno tudi najbližje Zemlji na svoji orbiti, najbližje vse od leta 1948. Luna se bo v ponedeljek Zemlji približala na 356509 km oz. 92,7 % povprečne razdalje. Posledično se lahko zgodi, da bo Luna blizu obzorja videti živo oranžne barve (skorajda tako kot ob Luninem mrku) in navidezno zelo velika in svetla. V resnici je razlika v navidezno kotni velikosti polne Lune v perigeju in apogoju le 14 % oz. slabe 4 ločne minute, kar je zgolj 4-krat več od ločljivosti človeškega očesa. Zato razen v primeru slučaja, da bi lahko Luno videli hkrati v apogeju in perigeju, s prostim očesom tega ne bi mogli razločiti. Superluna bo še najbolj koristna za nas tekače in pohodnike, ki bomo morda lahko ponoči tekli/hodili brez lučke. Superluna je 16 % svetlejša od povprečne polne Lune.

Prav tako je treba tu razbiti še en zelo pogost mit – da je polna Luna zaradi atmosferskih pojavov videti večja ob obzorju kot npr. v zenitu. To ne drži. Zemljina atmosfera v tem primeru NE deluje kot leča. Luna je samo nam videti večja pri obzorju, saj nam objekti obzorju dajo dobro referenčno točko. Ko pa se nekoliko pozneje Luna dvigne višje nad obzorje, referenčnih točk nimamo več in se nam Ludna zdi zopet manjša.

Pa razbijmo še en mit: da je Luna ob ščipu najbolj zanimiva. Ravno nasprotno. Ob ščipu je amaterskim astronom Luna najbolj dolgočasna in jo takrat le redko opazujejo (razen v slučaju Luninega mrka, seveda). Zakaj? Zato, ker ob polni Luni sončna svetloba sveti na Luno skorajda pravokotno. Tako ni videti nobenih senc in Luna je videti zelo prazna in dolgočasna. V vseh drugih primerih pa so sence ob Luninem terminatorju zelo dolge, kar poveča kontrast gora in kraterjev na Luni. Zaradi istega razloga doma prah na pohištvu najbolj opazimo zgodaj zjutraj ali pozno popoldne. Profesionalni fotografi to dobro vedo in zato manekenke na plaži slikajo vedno zjutraj ali zvečer.

Lep astronomski pozdrav,

Bojan Ambrožič

_ _ _ _ _ _ _ _

On Monday, 14th of November the so called “supermoon” will be visible. Supermoon is simply a full Moon coinciding with a Lunar perigee. This supermoon will be exceptionally bright due to the fact that this will be the closest full Moon since 1948.

7 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.