Y v Begunjščici in v Vrtači

Letošnja zima ni radodarna s snegom. Je pa zato vsaj z vremenom. Prejšnji vikend je bilo sicer lepo vreme, a s “Himalajskim” mrazom. Tokratna sobota pa je postregla s skorajda idealnim vremenom za obisk visokogorja.

Video ture (posnel Nino Fijačko)

Y Begunjščica Vrtača (3)

Gore nad Zelenico poznam. Kolega Nino pa še ne. Zato se mi je z veseljem pridružil na krogu po naših hribih. Že od začetka sva, navkljub težkim nahrbtnikom, zastavila tempo na polno. Tempo se je šele nekoliko umiril, ko sva vstopila na glavno melišče pod Centralno grapo. Snega je tu malo. A, je dober za hojo. Zato sva hitro napredovala do vznožja stene.

sdfsdfsd

Tu sva vstopila v grapo Y.  Ves čas sva skozi smer sledila dobro utrjeni gazi. Grapa je zelo lepo zalita. Na dveh mestih, kjer sta običajno skalna skoka, se postavi nekoliko bolj pokonci. Sicer pa težav ni. Na koncu je daljša prečnica, ki se izteče v strmo izstopno grapo. Po grebenu sva nadaljevala na vrh Begunjščice.

Potem pa sva za sestop izbrala Šentanski plaz. Ponavadi je bolje sestopiti po Centralni grapi. A, ker nisem vedel če je skalni skok, spodaj v grapi zalit, sva raje izbrala bolj zanesljivo možnost. Na Šentanskem plazu je snega malo. A, dovolj da se da po snegu pripeljati precej nizko.

Y Begunjščica Vrtača (100).JPGVeliki vrh Begunjščice

Sledilo je okrepčilo v Domu na Zelenici. Potem pa sva se odločila da se povzpneva še skozi grapo Y (Vzhodno grapo) v Vrtači.  Nino je na poti v Suho ruševje spet tako zelo navil tempo, da sem imel slino do tal. “To bo resen trening danes,” sem si mislil.

Sneg na melišču pod grapo je trd. Tako da je spet zelo prijetno za hojo z derezami. Višje v grapi se sneg bolj globoko predira. Vidna je bila tudi gaz v desni krak Y. Midva sva seveda nadaljevala po lažjem, levem kraku. Vendar tudi tu grapo zapira skalni skok. Skok je možno obiti po desni, kjer nas pričaka nezanesljiv kložast sneg. Zato sem se raje odločil da podrytoolam po skalah. Za tem do vrha Vrtače sledi le še prijetna pikarija po grapi.

Z Vrtače sva zelo udobno sestopila po Južni grapi. Vendar še nisva imela dovolj. Krog nad Zelenico sva sklenila s prečenjem grebena Ljubeljščice od Zgornjega Plotu (Triangla) do Starega Ljubelja.

Pričakoval sem zahtevne razmere za hojo. Pa je bil sneg spet zelo dober. Tako da zimska oprema na tem kosu poti ni bila potrebna. Sledil je le še iztek do izhodišča na Ljubelju. Tu nama je GPS nameril 10 ur hoje, 2050 višincev in 17 km poti.

gps.JPG

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

6 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.