Delni sončev mrk, 20. 3. 2015

Sončev mrk je redek astronomski pojav, ko Luna navidezno zakrije Sonce. To je mogoče le zaradi neverjetnega naključja, da je Luna 400-krat manjša od Sonca in hkrati 400-krat bližje Zemlji, kot Sonce. Zato lahko Luna popolnoma zakrije Sončevo ploskev. Vendar, ker se Luna vsako leto povprečno odmakne od Zemlje za 2.5 cm, popolni Sončevi mrki ne bodo vidni večno. Zadnji Sončev mrk bodo lahko bodoči Zemljani spremljali čez 600 milijonov let.

Shema nastanka Sončevega mrka

20. marca dopoldne bomo lahko v Sloveniji opazovali delni sončev mrk. V resnici bo šlo za popoln sončev mrk, ki bo viden v ozkem pasu Severnega Atlantika, Severnega morja in otočja Svalbard. Povsod drugod, pa ga bomo videli kot delni Sončev mrk.

 Animacija petkovega delnega sončevega mrka (Vir: Spika) 

V Sloveniji bo Luna zakril maksimalno 60.4 % sončevega površja. Mrk se bo začel ob 9 uri 31 minut. Sredina mrka bo ob 10 uri 40 minut, ko bo zakrit največji delež Sončevega površja. Konec mrka pa bo 11 uri 52 minut. Podatki veljajo za Ljubljano. Za ostale kraje velja odstopanje do ca. +/- 3 minute.

Animacija kako bo petkov mrk viden iz vesolja. Velik svetel krog, ki se premika, je Lunina polsenca (penumbra). Na vseh teh območjih bo v petek viden delni sončev mrk. Črn krogec v sredini polsence, pa predstavlja Lunino senco (umbro). Samo na teh območjih bo v petek viden popolni sončev mrk. Navedeni časi so v univerzalnem času, ki je eno uro za nami.

Opazovanje mrka s prostimi očmi brez mylar folije, z navadnimi sončnimi očali, z astronomsko opremo, ki ni deklarirana za opazovanje sončevega mrka, je nevarno. Astronomska društva, širom Slovenije, bodo organizirala javna opazovanja mrka. Pridružite se jim, saj si na ta način zagotovite varno opazovanje tega zelo zanimivega astronomskega pojava.

Shema mrka z označenim območjem vidnosti popolnega sončnega mrka

IMG_0007 (1024 x 952)
Moj teleskop s folijo Mylar za varno opazovanje Sonca

IMG_0006 (1024 x 768)

Sončevi mrki so redki astronomski pojavi. Naslednji delni sončev mrk bo videl šele 10. junija 2021. Naslednji popolni Sončev mrk pa bo v Sloveniji viden 3. septembra 2081.

Lep astronomski pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.