Teden astronomije – Poročilo

Za nami je 1. Teden astronomije v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Prireditev je uspela, saj smo našteli več kot 1500 obiskovalcev. Zagotovo je k uspešnosti prireditve pripomoglo to da je bilo poskrbljeno prav za vse udeležence, tudi za invalide ter slepe in slabovidne. Tekom prireditve so si udeleženci lahko ogledali številne predstave v planetariju ter se tako spoznali z osnovami astronomije. Prireditev pa so gotovo bogatila kvalitetna predavanja, ki so bila na sporedu vsak večer.

DSC_0239 - Kopija Jaz med predavanje o meteoritu Jezersko

Glavna tema prireditve je bila nov slovenski meteorit Jezersko, ki sem ga imel jaz čast predstaviti na enem izmed predavanj. Vesel sem da se je povabilu odzval najditelj Božidar Jernej Malovrh, najditelj meteorita. Prav tako pa sta prišla na moje predavanje Jože Pretnar in Bojana Kranjc – najditelja meteorita Jesenice. Srečanje kar treh slovenskih najditeljev meteoritov je bil zelo zanimiv dogodek v dogodku. Po pogovorih z najditelji ne verjamem v naključje da so ravno oni našli meteorite. Spoznal sem da so to ljudje, ki jim je skupna velika radovednost in pa veselje do naravnih lepot. In verjetno je to ravno tista zmagovalna kombinacija (seveda z malce, raje obilico sreče), ki pri nas najde meteorit.

Moje predavanje o meteoritu Jezersko, je popolnoma zatrpalo predavalnico, kar me seveda izjemno veseli. Prav tako sem bil vesel zelo dobrega odziva s strani poslušalcev po koncu predavanj, ko so me kar zasuli z vprašanji. Očitno mi je uspelo tisto kar sem si najbolj želel – navdušiti publiko nad znanostjo o meteoritih. Predavanje so posneli tudi za oddajo na radio Ars.

???????????????????????????????Trije slovenski najditelji meteoritov: Božidar J. Malovrh, Bojana Kranjc in pa Jožef Pretnar

Če sem z obiskom ljudi lahko zelo zadovoljen, pa nikakor ne morem biti zadovoljen z odzivom medijev. Ta je bil milo rečeno katastrofalen. Glede na to da so nas v zadnjem času prepredali številni članki o “kometu stoletja” ISON-u, ki v resnici ni bil niti “komet tedna”, sem pričakoval da bodo podobno poročali tudi o najdbi novega slovenskega meteorita. Pa mediji, razen redke izjeme, niso zapisali niti stavka.

???????????????????????????????Meteorit Jezersko v vitrini

Medtem ko ISON niti približno ni pokazal take predstave kot so napovedovali, je presenetil komet  C/2013 R1 (Lovejoy). V času Tedna astronomije, je bil vsako jutro do kona astronomske noči vzhoda viden s prostim očesom v ozvezdju Volarja in Severne Krone. Sploh je šlo za lep komet zaradi dolgega repa. Tudi sam sem ga opazoval, vendar mi ga ni uspelo fotografirati. Na srečo pa je to zelo dobro uspelo številnim slovenskim in tujim astronomom.

Komet C/2013 R Lovejoy (Foto: Mike Hankey, 2. 12. 2013)

???????????????????????????????Planetarij na tednu astronomije

Lahko zaključim da je prireditev zelo uspela. Želim si v prihodnje še čim več podobnih dogodkov. Še bolj pa si želim najdbe še kakšnega novega slovenskega meteorita. Če menite da ste ga našli, mi prosim pišite (ambrozicbojan@hotmail.com).

Lep astrogeološki pozdrav,

Bojan Ambrožič

3 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.