Prečenje Stola

Stol je redno na programu mojega treninga gorskega teka. Navadno tečem na vrh Velikega Stola iz Jezera v Završnici, s koder imam osebni rekord 1 h 16 min. Vendar Stol še zdaleč ni  samo Veliki Stol, ampak pogorje Stola sestavlja še več manjših vrhov, ki so razpotegnjeni v 10 km dolg gorski greben. Tokrat sem izkoristil izredno lep jesenski dan za njegovo prečenje.

Fotografija0185 - Kopija    Fotografija0184 - Kopija

Začel sem pri Domu Trilobit v Javorniških Rovtih. Potem pa sem skozi Medji dol povzpel do planine Seče. Ta del poti je bil ves čas v mrzli senci, tudi sama pot je bolj grd kolovoz kot pa planinska pot. No, tik pod pl. Sečo pa se je vse spremenilo. Iz teme sem stopil v s soncem obsijana gorska prostranstva. Na tem mestu se je začela tudi snežna meja. S Seče sem nadaljeval okoli ledeniške krnice Ride.

Fotografija0192 - Kopija

Snega je bilo tu že toliko da sem kar lepo gazil, zato teči seveda nisem več mogel. Sneg se je na srečo prediral, zato nevarnosti za zdrs ni bilo. Prav tako sem zaradi snega imel kar nekaj težav z lovljenjem poti. Iz Ride sem stopil na pobočja Belščice, ki so tokrat še kako dobro upravičevala svoje ime. Ponekod se je v snežnih zametih prediralo tudi do kolen, nekajkrat pa celo skorajda do pasu. V povprečju pa je bilo snega nekje okoli 15 cm. Gaženje me ni upešalo, prav nasprotno, ker nisem tekel, sem se še spočil.

Fotografija0197 - Kopija

Pod Vajnežem sem nadaljeval na Potoški Stol. Greben je bil, snegu navkljub, povsod enostavno prehoden. Potem pa sem nadaljeval še na vrh Velikega Stola. Če sem bil do sem ves čas sam, sem se tu pridružil množici planincev, ki so izkoristili to čudovito vreme. Le na vrhu Stola, je tako kot vedno, pihal mrzel veter.

Fotografija0200 - Kopija

Potem pa sem po Žirovniški poti sestopil proti Valvasorjevemu domu. S tod pa sem nadaljeval proti Domu Trilobit. Tod prej še nikoli nisem tekel. Zato sem se zelo veselil nove poti. Pot se najprej nekoliko spusti, potem pa stopi na cesto, ki se vzpenja na  Potoško planino. Sama cesta gre preveč naokoli, zato sem si pot skrajšal po bližnjici skozi gozd. Od planine nadaljujemo še nekaj časa po cesti, potem pa markirana pot zavije navzdol. Na koncu pa prav udobno pripelje do Javorniškega Rovta, s koder  je do Doma Trilobit le še krajši sprehod.

gps stol prečenje stola profil - Kopija

Arhiv tekov na Stol:

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

4 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.