Eksplozija meteoroida Chelyabinsk nad Rusijo

Težko se človeku lahko zgodi kaj boljšega kot da celo dopoldne z največjo vnemo raziskuje Mežakelski meteorit in pri tem skorajda pozabi na svet okrog sebe, saj je to najboljša stvar na svetu, ki jo v tem trenutku lahko počne. Potem pa čez čas končno želi spet vzpostaviti stik s svetom in se poveže z internetom. Pri tem pa ugotovi da je zamudil enega najbolj spektakularnih padcev meteoritov v človeški zgodovini. Natanko to se je danes zgodilo meni.

Spekatakularni posneteki meteoroida

Danes, 15. 2. 2013, ob 3:20:26 UTC, je v Rusiji, nad pokrajino Čeljabinsk (blizu meje s Kazahstanom), eksplodiral velik meteoroid. Pri tem pa je povzročil znatno gmotno škodo in precejšnjo paniko med prebivalci.

Vendar preden si podrobneje ogledamo sam pojav, si najprej osvetlimo nekaj pojmov povezanih z znanostjo v meteoriti. Že v naprej vas moram opozoriti da so si nekateri pojmi zelo podobni (npr. meteorit, meteoroid in meteor), pomenijo pa povsem druge stvari. Metoroidi so telesa, pravzaprav manjši asteroidi, ki krožijo v orbiti okrog Sonca. Mednarodna astronomska zveza (IAU) ne podaja natančne razlage kaj je  razlika med meteoroidom in asteroidom. Neuradno smatramo vsa telesa, ki so večja od premera 10  m kot asteroide, vsa telesa, ki pa so manjša od 10 m pa kot meteoroide. Kaj ni šlo le za meteorit? Ne, kljub temu da je beseda povsem podobna, se termin meteorit nanaša le na telesa, ki preživijo pot skozi atmosfero in padejo na Zemljo. V resnici zelo majhen odstotek meteoroidov preživi atmosfero in postanejo meteoriti. Vsako leto po ocenah na Zemljo skupno pade kar okoli 37 000-78 000 ton meteoroidov. Velika večino te mase predstavlja nenevaren mikroskopsko majhen prah. Vseeno pa vsako leto na zemljo pade nekaj meteoritov, ki so dovolj veliki da povzročijo nastanek manjših kraterjev – in tak  meteoroid je danes padel na Rusijo. Meteor pa je pojav, ko meteoroid vstopi v atmosfero z veliko hitrostjo in pri tem zaradi trenja z mulekulami zraka zažari. Temperatura je tako visoka da meteoroid za seboj pušča svetlo sled na nebu. Ta pojav imenujemo meteor oz. zvezdni utrinek. Navadne utrinke, ki jih vidimo na nočnem nebu ponavadi povzročijo meteoroidi, ki so velikosti zrn peska.

ODLIČNI POSNETKI LETA METEORODIA SKOZI ATMOSFERO: http://gizmodo.com/5984476/meteorite-crashes-in-russia-panic-spreads

427315_479327105461672_318782226_nMeteor, kot je videti z Mednarodne vesoljske postaje (ISS)

Meteoroid, ki je eksplodiral danes nad Rusijo pa je bil po prvih ocenah bistveno večji – imel je začetno maso 9100 ton ter premer 19 m. Utrinke oz. meteorje ponavadi vidimo zgolj ponoči, ker so mnogo prešibki da bi jih lahko videli podnevi. Meteor, ki ga je povzročil meteoroid nad Rusijo pa je bil dovolj svetel da je bil viden celo sredi dneva. Take izjemno svetle meteorje imenujemo superbolidi. Svetlost superbolida nad Rusijo je za trenutek presegla svetlost Sonca! Vendar da ne boste mislili da smo tudi mi kaj izvzeti.  9. aprila 2009 je  meteoroid, ki je navsezadnje postal Mežakelski meteorit povzročil superbolid ki je bil svetlejši od polne Lune. To je bilo sredi noči, zaradi česar so pojav videli le redki srečneži, ki takrat niso spali. Med njimi so bili gasilci na požarni straži, ki so poročali da je nebo za nekaj trenutkov dobesedno “zagorelo”.

i35fd883df644dcb18fe15ad55a37518b_1Meteoritski krater na jezeru Chebarkul – eden izmed treh, ki so jih doslej našli. Vir: http://rt.com/news/russia-meteor-meteorite-asteroid-chelyabinsk-291/

Chelyabinsk cherbukal570 kg težak fragment meteorita, ki so ga našli v jezeru Cherbukal (Vir: http://www.corriere.it/foto-gallery/scienze_e_tecnologie/13_ottobre_16/russia-ripescato-lago-meteorite-febbraio-ad9953e4-3692-11e3-b4e4-e4dfbe302858.shtml#1)

Padec meteoroida nad Rusijo  pa je bil zaradi še enega razloga izjemen! Prvič v človeški zgodovini se je dogodilo da je padec meteoroida povzročil resno gospodarsko škodo (več kot 7200 poškodovanih zgradb)  in ranil   1158 ljudi. Do danes pa je bila edina “srečnica”, ki jo je zadel meteorit ga. Hodges, ki jo je leta 1954 zadel meteorit potem ko je preluknjal streho njene hiše in se odbil od radia.  Razen večje modrice na ledvenem predelu, na srečo ni utrpela hujših poškodb. Podobno dobro jo je odnesel tudi Ugandski deček, ki ga je leta 1992 zadel le 3 g težek meteorit.

mapLokacija padca meteorita

Tokrat pa je meteoroid prvič povzročil resno škodo. Vendar je potrebno poudariti da škoda ni bila posledica padca meteoritov na objekte, ampak udarnega vala, ki je nastal ob eksploziji meteoroida v atmosferi. Udarni val pa je povzročil razbitje okenskih stekel, ki so ranili prebivalce.

Eksplozija 50 m velikega asteroida, leta 1908 nad odročnim neposeljenem predelom Sibirije, imenovanim Tonguska, je povzročila da so bila drevesa posekana na površini kar 2150 km². Če bi se to zgodilo nad mestom, kot se je zgodilo to danes, bi bilo na tisoče mrtvih.

photo-user-alexander-139Zgradbe je poškodoval udarni val, kot posledica eksplozije meteoroida v atmosferi

166704_478978858829830_74783487_nUdarni val kot posledica eksploziji meteoroida je povzročil potres 2.7 magnitude, ki  so ga zaznale potresne opazovalnice. Na podlage teh podatkov je mogoče rekonstruirati pot meteoroida skozi atmosfero in mesto padca meteoritov. Več o tem sem že pisal na tem blogu: https://bojanambrozic.wordpress.com/2013/02/02/potresi-v-sloveniji/ Na enak način so znanstveniki tudi uspešno rekonstruirali pot in orbito Mežakelskega meteoroida.

In kar je posebnost današnjega pojava je ta, da se je v trenutku na spletu pojavilo na stotine spektakularnih posnetkov leta meteoroida skozi atmosfero. V Rusiji namreč velja posebno pravilo da morajo biti vsa vozila opremljena z videokamerami. Skratka, samo glejte in uživajte.

Meteorite screengrabs7000 ton težak meteoroid je vstopil v atmosfero pod kotom 20° s hitrostjo ca. 65 000 km/h (18 km/s). Vir: http://www.nature.com/news/russian-meteor-largest-in-a-century-1.12438

Poleg tega moram pojasniti še eno pomembno dejstvo. Na spletu so se takoj razširile govorice da je šlo za asteroid po imenu 2012 DA14. Res je, da se je na isti dan (15. 2. 2013) okoli 21. ure zvečer,  Zemlji močno približal omenjeni asteroid. Asteroid je letel celo bližje Zemlji, kot so od Zemlje oddaljeni geostacionarni sateliti. Vendar ni bilo nobene bojazni da bi padel na Zemljo. Asteroid je bil dovolj svetel da ga je bilo mogoče videti z vsakim binookularjem ali teleskopom.

2012da14

Zvezdna karta z vrisano potjo asteroida 2012 DA14. Podan je univerzalni čas (UTC), ki eno uro zaostaja za našim časem.

Glede na eksplozijo meteoroida v atmosferi so se še pred najdbo meteoritov pojavili sklepi da verjetno ni šlo za kovinski meteorit, ampak za kamnit meteorit. Nekaj dni po padcu so na območju jezera Chebarkul našli nekaj manjših kosov meteoritov in res gre za kamnite meteorite navadne hondrite. Meteorit so po pokrajini najdbe poimenovali Chelyabinski meteorit. Po sestavi je povsem podoben Mežakelskemu metoritu. Skupno so našli 53 kosov meteorita, največji ima maso 9.8 kg.

Chebarkul_meteorite_sample_on_lake_iceChelyabinski meteorit 

Energija, ki se je sprostila ob eksploziji meteoroida je bila ena kot pri eksploziji 440 kiloton TNT  oz. približno 30 atomskih bomb nad Hiroshimo.

Zadnja posodobitev: 3. 11. 2013

Lep astrogeološki pozdrav,

Bojan Ambrožič

6 comments

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.