Copati za gorski tek

V zadnjem času sem od vas, spoštovani bralci, dobil vsaj ene pet e-mailov z vprašanji na temo: “S katerimi copati tečeš na gorskih tekih oz. kater model bi priporočil za gorski tek, ipd?” Glede na ta porast zanimanja sklepam da je gorski tek končno tudi pri nas začel pridobivati na popularnosti in da se z njim ukvarja vedno več ljudi. Že dolgo me čudi da se v Sloveniji denimo z ultramaratoni ukvarja več ljudi, kot z gorskim tekom. Vsekakor me veseli da se stvari obračajo na bolje.

Če je teren lahek tečem v breg tudi s cestnimi copati

  • Še preden začnem pisati o gorsko-tekaški obutvi naj povem da me prav nihče ne sponzorira in da od navedene “reklame” nimam nič. Vse kar bom navedel bazira izključno na mojih izkušnjah z gorskim tekom.

Na Dobrči pozimi s cestnimi copati


Take stopinje puščam v snegu pozimi in uničeni copati za gorski tek

Sam za gorski tek uporabljam opremo angleškega proizvajalca Inov-8. Njihovi tekaških copati (in nahrbtniki) so namenjeni izključno gorskemu teku. Sicer proizvajajo tudi nekaj modelov namenjenih cestnemu teku, vendar tem se je še najbolje na daleč izogniti.

Zimski gorski tek (Kališče)

Z opremo Inov-8 še nisem bil nikoli razočaran in zato tudi nisem kaj dosti iskal alternativ. Odlika njihovih copat je ta da so zelo lahke in da imajo odličen podplat. Podplat copat je celo precej boljši od podplata mojih (prej navedenih) gojzarjev. Tako tudi mora biti, saj se pri gorskem teku stvari odvijajo zelo hitro in ni časa s postavljanjem noge na pravo mesto. Copat mi mora v dotičnem momentu 100% prijeti in konec! V zadnjem času tečem predvsem z modelom X-Talon™ 212. To je lahek tekmovalen copat s katerim so v preteklosti že tekli svetovni prvaki. Danes pa je že rahlo “zastarel” in najboljši tečejo še z lažjimi modeli (številka ob imenu modela pomeni težo v gramih). Tehnologija se na tem področju bliskovito razvija.

Visokogorski gorski tek

Vse pa ima svoj dvorezen meč. Tem lažji kot je copat, tem prej se ta obrabi. Mnogi me sprašujejo koliko kilometrov mi ti copati zdržijo. To je vprašanje na katerega zelo težko odgovorim, ker je razdalje pri gorskem teku zelo težko meriti. Na splošno pa mi na leto zadoščajo trije pari. Sploh pa ne bi škodil še kakšen par več. Dejstvo je pač da so copati zelo dragi (stanejo okrog 120 € ) in da zame to predstavlja kar hud strošek. Poleg tega pa leto prav tako porabim še 2-3 pare cestnih copat. Cestne teke pa že vrsto let tečem z modelom Nike Air Pegasus, ki je odlično blažen copat in mi nudi določeno mero zaščite pred poškodbami povezanimi s prenatreniranjem. Prav blaženje pa je velika slabost Inov-8 copat. Preprosto ga nimajo! Zato je tek z njimi po asfaltu izredno nevaren za poškodbe sklepov.

S Storžiča

Med tem ko vam govorim o gorskem teku, sem sam sredi oz. kar proti koncu priprav na svojo prvo maratonsko preizkušnjo. Za njo sem se odločil, ker letos zaradi poškodb, nisem zadovoljen s svojo hitrostjo na ravnini. Zato sem se odločil da bom raje nekaj časa delal na vzdržljivosti za maraton, kar bo tudi konec koncev dobro za začetek nabiranja tekaške baze čez zimo. Vzdržljivost pa ne nabiram samo s tekom, ampak tudi s številnimi dolgimi turami v gorah. To pa zame sploh ni težko, ker imam hribe zelo rad. Poleg tega pa ne hodim v hribe kar tako kamorkoli, ampak  po predpisanih poteh in izključno službeno. Danes so mi hribi, kljub lepemu vremenu, ušli ker nisem dobil avta. Zato pa sem opravil čudovit- dobrih 35 km dolg tek z mojega doma na Bled, okrog jezera in nazaj domov.

Tek navzdol

S tem blogom sem poskušal odgovoriti le na vaša najpogostejša vprašanja. Če vas pa še kaj zanima me seveda še vedno lahko vprašate.

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

8 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.