Homeopatija – Homeobedarija

Ha, homeopatija, kaj pa ima pa ta pojem za iskati na spletni strani znanstvenega navdušenca? Prav nič! Ravno zato sem se odločil da o tem spregovorim nekaj besed in razjasnim zakaj homeopatijo znanost že dolgo ne jemlje več resno.

O tej tematiki sem že večkrat hotel reči zadnjo, vendar nisem nikoli dobil prave vzpodbude. Tokrat pa sem si, kot že ničkolikokrat prej, zvil gleženj. Vendar najhuje doslej. Ponavadi se mi ta “vsakdanja” poškodba pozdravi v najslabšem primeru v tednu dni. Zadnjič, ko se mi je to zgodilo, sem že po treh dneh tekel na Triglav. Sedaj pa so minili že kar štirje tedni in gleženj še vedno bolj vlečem za sabo, kot hodim z njim. Ni treba poudariti, da so bolečine, ki jih doživljam bolj psihične, kot fizične narave. Namreč človek, kot sem jaz, potrebuje veliko in še več gibanja. In nič ni hujšega, kot to da že en mesec prisilno ne morem nikamor (v hribe). Na tem svetu pa obstajajo ljudje (moji straši), ki bi mi radi dobro ali pa bi želeli vsaj kanček miru pred mojim teženjem. Zato, ne boste verjeli, so mi prinesli (z lekarne!) homeopatsko zdravilo za zdravljenje zvina gležnja!

Hecna parodija na neumnosti homeopatije

Hmm ne vem, če bi lahko dobil kaj bolj neumnega, čeprav je treba vsaj priznati, da je bil namen staršev dober. Vendar, ker mi radovednost ne da miru sem seveda zadevo nemudoma preizkusil. Takoj sem vzel preveliko (baje smrtno) dozo teh homeopatskih zdravil. Hmm, od takrat je minilo že nekaj časa in še vedno sem živ. Še vedno pišem ta blog. V naslednjih vrsticah bom poskušal pojasniti zakaj bi lahko pojedel za eno južino teh tabletk (če bi jih imel), pa mi vseeno ne bi bilo hudega.

Homeopatijo je veja “alternativne” medicine, ki jo je v 18. stoletju uvedel nemški zdravnik (danes bi mu takoj vzeli licenco) Samuel Hahnemann, z osnovnim načelom da se enako zdravi z enakim.

Enako z enakim je le  prvo izmed osnovnih treh načel homeopatije. To pravzaprav pomeni, da če ste se npr. zastrupili z živim srebrom, vas bodo zdravili z živim srebrom. Ali pa npr. nespečnost zdravijo s kofeinom, odvisnost od drog z drogami samimi. Neumno načelo, boste rekli. Res je, ampak počakajte so ostala še bolj. Kajti to je edino načelo, ki bi imelo lahko kakršen koli učinek (bodisi pozitiven ali negativen). Seveda, če vas bi res zdravili s živim srebrom, bi vas še bolj zastrupili.

V klipu na You Tube-u uporabljajo Arnico Montano za zdravljenje, če te zbije avto, očitno “učinkuje” tudi za zvin gležnja. Sedaj pa resno. Edina stvar, ki me tu veseli je to, da na embalaži piše, da “zdravilo” nima znanstveno dokazanih učinkov.

Vendar ne storijo tega, ker uporabljajo drugo načelo homeopatije: razredčevanje oz, kot homeopati pravijo – potenciranje.

To poteka tako da kapljico strupa (ki naj bi zdravil po prvem homeopatskem načelu) razredčijo v 100 kapljicah destilirani vode. Če, bi tako raztopino zaužili, bi vas marsikateri strup še vedno ubil. Zato eno kapljico nastale raztopine dajo v novih 100 kapljic vode. To redčenje ponavadi ponovijo od 30- 1200 krat (30C -1200C)! Število redčenj je na škatlicah označeno z oznako C. Npr. 60C pomeni, da so postopek redčenja ponovili kar 60krat.

To se na prvi pogled ne zdi nič spornega. Mogoče so pa homeopati le prišli k pameti in nas le nočejo zastrupiti? Res je (drugo in ne prvo). Namreč že preprost matematični izračun pove da raztopina 12C pomeni enako kot bi vrgli eno samo kapljico strupa v celoten Atlantski ocean! Vendar za homeopate to ni nič in običajno razredčujejo še bolj. Raztopina 40C pomeni ( glede na to da je v Vesolju “le” 10^80 atomov) kot bi vrgli en sam atom strupa v celotno Vesolje. Skratka to pa je razredčina, ki si jo ni mogoče predstavljati. Vendar za homeopate je to še vedno premočno in razredčujejo še naprej, ker po tretjem homeopatskem pravilu je raztopina tem bolj zdravilno učinkovita, tem bolj razredčena je.

Tu očitno pridemo do spora med znanostjo in homeopatijo. Pri tako velikem (vesoljskem) redčenju, kot ga izvajajo homeopati kmalu pridejo do takega razredčenja raztopine, da v vodi ni niti ene same molekule strupa, ki naj bi po homeopatskih prepričanjih zdravil. Če, pa ni niti ene same molekule nečesa, kar bi zdravilo ali vsaj škodilo, pa seveda pripravek ne more učinkovati. Zato sem še živ in lahko navkljub hudemu predoziranju homeopatskega pripravka še vedno pišem ta blog. POZOR! Nikakor tega ne počnite tega s pravimi zdravili. To pa je lahko smrtno nevarno. S homeopatskimi zdravili pa je to povsem varno, ker uživate le destilirano vodo in sladkor. Priznam, ti bonbončki so res dobrega okusa. Vendar so pregrešno dragi.

In to me pri homeopatiji in tudi pri ostalih “alternativnih” oblikah zdravljenja najbolj moti. Zdrav človek se prav gotovo ne bo poslužil alternativne medicine, tudi ne tisti, ki mu ni hudega. “Alternativnih” oblik zdravljenja se poslužujejo ljudje, ki so težko bolni, obupani in predvsem razočarani nad (ne)uspešnostjo znanstvene medicine. Taki ljudje so najbolj ranljivi in jih je najlažje prinesti okoli.

Problem da homeopatija še vedno obstaja v 21. stoletju je v tem, da se jo poslužujejo številne slavne osebnosti, razni politiki, baje celo Britanska kraljeva družina (ki dajejo “lep” zgled svojim državljanom), kar ustvarja iluzijo da zadeva učinkuje.

Seveda nikakor ne trdim, da je v nasprotju s 100% zgrešenostjo homeopatije, s slovenskim uradnim zdravstvom vse v redu. Oh, še zdaleč ne! Že samo to da sem cele 4 ure čakal na urgenci preden so pogledali moj gleženj pove vse! Vendar je prav da v Sloveniji nismo slepo sledili “Evropskim” direktivam, da homeopatijo financira zdravstvena zavarovalnica. To je povsem enako, kot da bi predsednik vlade najemal za nasvete vedeževalce.

Kot smo videli, homeopatija (in tudi večina drugih “alternativnih” “medicin”) ne more škodovati. Škodovati res ne, koristiti pa tudi ne! V Sloveniji smo npr. pred leti imeli primer, ko je bolnik z malarijo umrl, ker ga je zdravila homeopatinja, kar se mi zdi naravnost grozljivo. Homeopatinji so sodili.

V kolikor pa poznate kogar koli, ki trdi da ima kakršnekoli nadnaravne sposobnosti, pa mu sporočite, da James Randi ponuja milijon Dolarjev v zameno da dokaže (opravi neodvisen test) svoje nadčloveške sposobnosti. Stotine zdravilcev, astrologov, vedeževalcev, grafologov, bajaličarjev in drugih je že poskusilo in prav pri vseh se je izkazalo da gre za prevarante.

NADALJNO BRANJE:

Lep pozdrav

Bojan Ambrožič

6 comments

 • Mi je všeč tvoj “strokovno pozitivni pristop” ocenjevanja homeopatskih pripravkov…
  Prepričevati prepričanega pa itak nima smisla!

  Ps.: Arnika pa ni za zdravljenje zvina gležnja ampak je proti bolečinam… Prav tako ni smrtne doze…

  Všeč mi je

 • Ne bom rekla, da homeopatijo poznam… vem, kaj in kako prav v podrobnosti pa nisem sla. Medicina v Angliji je sprejela tudi alternativne in komplementarne pristope, ki pa so holisticni in homeopatijo (in druge terapije) uporabljajo tudi v bolnisnicah.
  Sama sem terapevtka in se ukvarjam s kar nekaj terapijami.. sicer ne s homeopatijo, zato pa z aromaterapijo, refleksno masazo in drugimi. Sem studirala v Angliji in sem tudi v registru CAM terapevtov angleske zdravstvene organizacije.

  Tvoja izkusnja je, kakrsna je. Vendar pa bi ti vsak pravi terapevt (tudi homeopat, ce bi ga ze obiskal) rekel, da za dolocene stvari moras obiskat zdravnika. Ker so te terapije KOMPLEMENTARNE, pomeni, da SODELUJEJO z medicino. Ljudje se takih terapij udelezujejo tudi preventivno (ko so zdravi), pa tudi ob medicinskem zdravljenju. Vsak terapevt mora imet tudi opravljeno prvo pomoc (in ze po tem pravilu bi ti rekla, da si daj led na zvin, a ne).
  Po drugi strani, nobena od teh terapij NE ZDRAVI niti se ne sme tako propagirati (ce vidim, da nekje pise da ta in ta terapija ozdravlja to in ono, je to zame znak za sarlatana).

  Komplementarne terapije blagodejno ucinkujejo na telo in imajo holisticni pristop. Spodbujajo samozdravilne spoosbnosti telesa in predvsem sproscajo (kot vemo, je stres glavni povzrocitelj mnogih bolezni dandanes). Je tudi res, da ni vsaka terapija za vsakogar… zato je pomembno, da vsak profesionalni terapevt opravi konzultacijo, predvsem ugotovi zakaj je clovek prisel k njemu in kaksna pricakovanja ima. Ce meni, da njegova terapija ni prava za to osebo, ga napoti bodisi k zdravniku ali pa k kakemu drugemu terapevtu. Kot terapevti moramo tudi voditi evidenco (prav tako kot zdravniki) in dokumentacijo hraniti 10 let. To je doloceno po zakonu. Redno se opravljajo tudi znanstvene raziskave, veliko vec pa je empiricnih, seveda. Mnoge terapije imajo za sabo nekaj tisoc let empiricnih raziskav, morda pa samo nekaj let znanstvenih. Tudi zdravstvo vse bolj uposteva komplementarno medicino in dostikrat se zgodi, da bo zdravnik recimo osebi, ki trpi za migreno, najprej priporocil kako komplementarno terapijo in ce ta ne bo ucinkovita, bo predpisal tablete.

  Torej, ce te je ze matral firbec glede homeopatskih zdravil, bi lahko najprej obiskal kakega profesionalnega homeopata in se z njim pogovoril. Je cisto mozno, da bi ti le-ta rekel, da homeopatija ni prava terapija zate (razen ce se mu gre za denar in bi ti predpisal nekaj, samo da ti proda – takega bi jaz prec odpisala kot terapevta, namrec – sicer pa bolj verjamem, da bi ti sam sestavil zdravilo, prav zate in za tvojo tezavo). Je pa homeopatija zelo subtilna terapija in v primerjavi z agresivnimi medicinskimi zdravili ne ucinkuje “takoj”… torej, je treba bit potrpezljiv in tudi svoj nacin zivljenja usmeriti v to, da ozdravis.

  Ce nekaj ne deluje zate, potem ni nujno, da ne deluje komu drugemu.. posplosevat pa res ni treba.

  Lep pozdrav in upam, da bos kmalu tekel na gore.

  Všeč mi je

 • Homeopatija je navadno nadaljevanje vraževerja in prakse najbolj primitivne medicine srednjega veka.

  Če vzameš zvarek tigrovega penisa je to super za spolno moč. (medicina srednjega veka)
  Če vzameš razrečen zvarek ki stimulira simptome dobiš homeopatsko zdravilo.

  Logika je popolnoma ista ali bogi tigri in gorje naivcu.

  Všeč mi je

 • Dragi Bojan, smrtne doze v homeopatiji ni. Homeopatija ni alopatija. Pri alopatiji lahko vzameš prevelik odmerek zdravila, pa dejansko škripneš.Pri homeopatiji lahko naenkrat pogoltneš 10 gramov ali več kateregakoli homeopatskega zdravila, pa se ti ne bo zgodilo nič, razen če ti bo ne vem kakšnem slučaju to zdravilo dejansko ustrezalo glede na tvoje simptome. Če bi kot znanstveni navdušenec malo brskal po internetu, ali pa mogoče vzel v roke kakšno knjigo, bi to lahko sam odkril. Lahko pa kot znanstvenik narediš preizkusi na sebi in vsak dan neprekinjeno 30 dni jemlješ samo 5 kroglic Alumine C30. Lahko pa vzameš samo 10 dni dni vsak dan 5 kroglic Glonoinuma C30 ali pa Psorinuma C30. Nato pa nam poročaj na blogu, kaj se ti je zgodilo.

  Glede Randija, ki ima figo v žepu, pa tole: skupina grških zdravnikov je bila pripravljena narediti preizkus, pa se je gospod ustrašil za svoj milijon dolarjev in je odstopil od preizkusa (The facts about an ingenious homeopathic experiment that wasn’t completed due to “tricks” of Mr J Randi). Več o tem si lahko prebereš na spletni strani http://www.vithoulkas.com/content/view/1973/lang,en/

  Tvoji starši te imajo pač radi in so zate v lekarni kupili homepatsko zdravilo Arnica, ki ga jim je verjetno svetovala magistra farmacije. Če bi jo jemal po navodilih farmacevtke, bi ti mogoče celo pomagala. Glede na to, da si želel narediti samomor, bi ti starši morali prinesti kaj drugega iz lekarne.

  Čudim pa se, da se kot znanstveni navdušenec ne zgražaš nad kopico reklam, ki propagirajo razne klinično-znanstveno preizkušene izdelke, ki se prav tako prodajajo v lekarnah in specializiranih trgovinah. Če bi želel oblikovati svoje moško telo ali pa telo tvoje partnerke, se priporoča Somatoline, ki je klinično-znanstveno-itd. preizkušen (op. “učinkuje na vitkost postave do 33% v 2 tednih”; cena malenkost samo od 30 do 60 evrov). Še dobro, da ti starši kot znanstvenemu navdušencu niso kupili te kreme….

  Všeč mi je

 • Nadnaravne moči so lari fari. Je pa res, da so naravna zdravila nekaj, kar je poznala že moja babica, ki ob izbruhu bolezni pač ni mogla v lekarno. Če pa je to dragi Bojan bedarija potem pa naj bo. Farmacija si je izmislila neumnosti o naravnih pristopih tako kot cerkev hudiča.

  Všeč mi je

Submit a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.